prodaja viškova plina

Filipović: Ne osjećam se odgovornim. Zatražio sam očitovanje svih institucija koje su dio te priče

Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva stranke
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
06.07.2023.
u 21:41

Što se tiče viškova, HROTE me informirao prošli četvrtak popodne, 29.6. sam dobio informaciju da postoje određeni viškovi i da se trguje po ovim cijenama koje su neuobičajeno niske - odgovorio je ministar.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je u RTL-u Danas i odgovarao na pitanja o prodaji plina i HEP-u. Na pitanje kada je saznao za troškove i tko ga je informirao ministar je kazao.  - Moram prvo reći što smo mi kao vlada napravili prošle godine. U 9. mjesecu smo odlučili sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj - naložiti Ini da proda HEP-u, a HEP ga da našim građanima. Naime, tada je 120.000 naših građana ostalo bez plina. Kao i brojne bolnice, vrtići, škole… Napravili smo to kako bi osigurali sigurnu zimu i kako bi sustav funkcionirao.

 - Što se tiče viškova, HROTE me informirao prošli četvrtak popodne, 29.6. sam dobio informaciju da postoje određeni viškovi i da se trguje po ovim cijenama koje su neuobičajeno niske - odgovorio je ministar.

VEZANI ČLANCI

Iz HEP-a kažu da su Vas informirali ranije. Ja imam informaciju da ste dobili dopis iz HEP-a još u travnju u kojem je stajalo da će HEP koristiti viškove za proizvodnju struje i prodaju po tržišnim cijenama. Postoji li taj dopis?, upitao je novinar ministra.

"Postoji taj dopis, dobio sam ga. Međutim, kada se govori o viškovima i potencijalnim gubicima u jednom trenutku kada je HEP kupovao plin od INA-e po 41 - cijena je često prelazila i 200 i 250. Za govoriti o nekim gubicima mora se uzeti cijeli period. a mišljenja sam kako smo upravo ovim potezom osigurali sigurnu zimu. Sve ovo što se radi: prodaja, kupnja, zapunjavanje skladišta, ima li dovoljno ili nema kapaciteta je posao Uprave. Nije posao ministra da vodi brigu o tome kako se kupuje i prodaje. Zato imamo Uprave tih poduzeća, dodao je Filipović.

Na pitanje hoće li ih pozvati na odgovornost, rekao je:

 - Mislim da bi bilo dobro da Uprava HEP-a izađe u javnost i obrazlože cijelu situaciju. Jednako kao i direktor HROTE-a. Važno je objasniti ljudima što se događa… Kada dobijem cjelovitu sliku i informacije koje sam zatražio od svih aktera onda ću vam moći odgovoriti na to pitanje je li gospodin Barbarić odgovoran za ovu situaciju. Ne osjećam se odgovornim, istaknuo je.

Tko je kupio najviše plina koji je u viškovima HEP-a?

 - To je odgovor koji bi trebali ponuditi ljudi iz HEP-a i HROTE-a. A kada budem imao cjelovite informacije to ću moći komentirati. Ovo je jako kompleksna situacija. Moramo utvrditi što se točno dogodilo, odgovorio je ministar te istaknuo da je zatražio očitovanje svih institucija koje su dio te priče.

Podsjetimo, pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Vlada je pak danas ukinula obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine, budući da se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na vrijeme kad je donesena uredba koja je to nalagala.

 - Vlada trenutno nema sliku o tome tko je kupovao viškove domaćeg plina koji je HEP otkupio od Ine, po kojim cijenama i koji su pritom gubici HEP-a, a te i druge podatke iznijet će nakon temeljite analize, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
obican
23:18 06.07.2023.

Kako da se osjeca odgovornim kada ceka na semaforu?

Avatar Crni labud
Crni labud
21:57 06.07.2023.

Kamo sreće da je ono crveno svjetlo na semaforu ostalo gorjeti zauvijek.

DU
Deleted user
22:51 06.07.2023.

Zamisli u privatnom sektoru da izgubiš toliku lovu i kažeš da si od svih radnika zatražio očitovanje 🤦‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije