PREOBRAZBA U POSLOVANJU

Financijski stručnjaci predviđaju: Velik dio njihova posla preuzet će umjetna inteligencija

Ivana Krajinović
22.10.2024.
u 15:08

Potaknuti tehnološkim napretkom i povećanim fokusom kompanija na stvaranje veće dobiti, očekuju značajnu transformaciju svoje uloge u sljedećih pet godina

Prema izvješću tvrtke EY o ulozi financijskih stručnjaka, njih 86 posto očekuje da će njihova uloga postati strateška, dok će operativni dio poput analize velikih baza podataka preuzeti umjetna inteligencija. U istraživanju je sudjelovalo više od tisuću stručnjaka iz 28 zemalja. Potaknuti tehnološkim napretkom i povećanim fokusom kompanija na stvaranje veće dobiti, očekuju značajnu transformaciju svoje uloge u sljedećih pet godina. 

- Uloga financijskih stručnjaka prolazi kroz promjene. Umjesto da ostanu na tradicionalnoj poziciji financijskog kontrolora, stručnjaci u velikim kompanijama s prihodima većim od milijardu dolara sada preuzimaju ulogu strateških savjetnika, usmjerenih na analizu podataka i proaktivno poslovno savjetovanje radi stvaranja dodatne vrijednosti za tvrtku. Uz pomoć umjetne inteligencije, koja može analizirati velike baze podataka brže od ljudi, financijski stručnjaci – savjetnici, kontrolori, analitičari i direktori moći će se posvetiti strateškom razmišljanju i inovacijama, što trenutno čini samo oko polovice financijskih stručnjaka - izjavila je Ivana Krajinović, partnerica u Odjelu revizije te voditeljica Odjela financijsko-računovodstvenog savjetovanja i izvještavanja o održivosti u EY Hrvatska.

Zanimljivo je kako 67 posto ispitanih već koristi umjetnu inteligenciju kao pomoć u obavljanju posla. Svjesni su da umjetna inteligencija postaje nezaobilazan alat za efikasnije poslovanje pa tako 26 posto stručnjaka vjeruje da će unutar sljedećih pet godina njihova pozicija zahtijevati usvajanje potpuno novih vještina. 

- Trenutna situacija sugerira mogući manjak talenata u budućnosti, s time da samo 32 posto onih sigurnih u svoje tehnološke vještine žele najviše pozicije. Potrebno je obrazovati te osobe za liderske uloge, a trenutačne lidere dodatno educirati o AI i novim tehnologijama - potvrdila je Ivana Krajinović.

Za Hrvatsku, u kojoj industrije sve više streme k digitalnoj preobrazbi, vrlo je izgledno da će financijski stručnjaci trebati usavršavanje novih tehnologija te bi do 2030. morali razviti raznolike poslovne vještine poput strateškog razmišljanja i sposobnosti motiviranja i angažiranja svojih timova i klijenata.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije