susret u helsinkiju

Finska predsjednica Josipoviću: Imate našu podršku za ulazak u EU

tarja halonen, josipovic
AFP/Pixsell
24.05.2011.
u 15:16

- Prije, prilikom ulaska nekih drugih zemalja, bilo je razočaranja. Zato je proces hrvatskog pristupanja pažljiv - izjavila je finska predsjednica Tarja Halonen

Finska, koju su neki mediji posljednjih dana svrstali u grupu zemalja s određenim rezervama prema brzom završetku hrvatskih pregovora, "snažno podupire ulazak Hrvatske u EU", no o datumu dovršetka pregovora ta se nordijska država ne želi izjašnjavati.

- Hrvatska je dobar kandidat i želimo da bude i dobra članica. Prije, prilikom ulaska nekih drugih zemalja, bilo je razočaranja. Zato je proces hrvatskog pristupanja pažljiv - izjavila je finska predsjednica Tarja Halonen.

Nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u utorak u Helsinkiju, Halonen je naglasila da je "glavna poruka svih zemalja EU da je Hrvatska dobrodošla", međutim, datumi će ovisiti o ispunjenim kriterijima.

- Od hrvatske Vlade očekujemo dodatne informacije - rekla je Halonen kojoj nakon 11 godina provedenih na čelu države iduće godine istječe mandat.

Ivo Josipović istaknuo je kako je "ambicija Hrvatske završiti pregovore u lipnju ili srpnju i postati članica 2013. godine".

- To će ovisiti o našim prijateljima u EU. Hrvatska je napravila veliki napredak u razvoju, posebno u suzbijanju korupcije - poručio je hrvatski predsjednik.

Susret dvoje državnika uslijedio je dan nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije u Bruxellesu na kojem nije donesena nikakva konkretna odluka. Europski dužnosnici poručili su kako treba pričekati izvješće Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, koje će biti objavljeno nakon što Hrvatska dostavi dodatne informacije vezane uz poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava te poglavlje 8 Tržišno natjecanje.

Kada je o Finskoj riječ, postoji politički konsenzus o ulasku Hrvatske, no nitko u ovom trenutku ne želi nagađati o datumima. Ondje se trenutačno vode pregovori oko formiranja nove vlade nakon što su u travnju održani parlamentarni izbori. Najviše glasova dobila je konzervativna Nacionalna koalicija, s izraženim proeuropskim stajalištima, koja će formirati vladu sa socijaldemokratima i nekom od manjih stranaka. Tek nešto lošije prošla je euroskeptična stranka Pravi Finci, koji su na izborima ostvarili povijesni rezultat, no zbog protivljenja pomoći Portugalu nisu ostali u pregovorima oko formiranja vlade. Pravi Finci također su za hrvatsko pristupanje EU.

Komentara 10

CI
cicibela
18:16 24.05.2011.

Finska predsjednica neka brine finsku brigu, a ona se zove stranka Pravi Finci. Ova anti-EUropska stranka je postigla nevjerojatan uspjeh na nedavnim izborima i bez nje se neće više moći sastaviti vlada. Gospođa predsjednica će tada znati ima li Finskaska podršku svojih građana da ostane u EU.

OB
-obrisani-
18:18 24.05.2011.

blago nama...sad je lakse kad nas svi \'snazno\' podrzavaju...hehehe

MO
mozel
18:52 24.05.2011.

Ja mislim da ce Haski tuzitelj Sergea Brammertz gledati da osujeti Hrvatsku za ulaz u EU i traziti nove topnicke dnevnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije