Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ STABILNIH U POZITIVNE

Fitch potvrdio rejting Hrvatske 'BBB+', poboljšao izglede u pozitivne

Zagreb: Andrej Plenković i albanski kolega Edi Rama obratili se medijima
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.10.2023.
u 23:47

- Agencija Fitch utvrdila je da je u odnosu na pretpandemijski četvrti kvartal 2019. godine, Hrvatska ostvarila kumulativni rast BDP-a od 13%, što je drugi najbolji rezultat u EU - izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Agencija Fitch potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB+' i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, istaknuvši snažan kumulativni oporavak gospodarstva od pandemijskog šoka, pri samom vrhu EU-a, i smanjeni javni dug. Fitch je u srpnju prošle godine podigao ocjenu dužničkih papira Hrvatske za jednu razinu, na 'BBB+', uz stabilne izglede, nakon zaključenja postupka prijema u eurozonu. U listopadu prošle godine potvrdio je ocjenu i izglede, upozorivši ipak da bi gospodarski rast u 2023. trebao usporiti zbog inflacije i posustajanja rasta u eurozoni.

U petak agencija je potvrdila rejting i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, naglasivši da se hrvatsko gospodarstvo snagom oporavka od pandemijskog šoka svrstalo na drugo mjesto u EU. Poboljšani izgledi odražavaju i prognozu agencije o proračunskom manjku u ovoj godini od samo 0,5 posto BDP-a, znatno manjem no što su bili očekivali u travnju. Javni dug iskazan udjelom u BDP-u trebao bi se smanjiti na 62,1 posto, sa 68,8 posto u 2022., a trend pada nastavit će se i u idućim godinama, iako sporijim tempom, prognoziraju.

VEZANI ČLANCI:

- Dvije svjetske agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u razmaku od nekoliko tjedana zadržale su najvišu dosad investicijsku razinu kreditnog rejtinga Hrvatske i revidirale izglede iz stabilnih u pozitivne. Agencija Fitch utvrdila je da je u odnosu na pretpandemijski četvrti kvartal 2019. godine, Hrvatska ostvarila kumulativni rast BDP-a od 13%, što je drugi najbolji rezultat u EU. Brzom oporavku od pandemije i energetske krize pridonijele su snažne mjere Vlade, kao i agilnost hrvatskih gospodarstvenika i radnika. U izvješću agencije prepoznata je važnost članstva u europodručju, kao i postignuća u pogledu političke, gospodarske i financijske stabilnosti, ravnoteže proračuna, pada udjela javnog duga u BDP-u i provedbe reformi u okviru Plana oporavka i otpornosti. Kreditni rejting Hrvatske bio je ispod investicijske razine, a sada je na korak do A razine - izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Fitch, kako je priopćeno iz Vlade, procjenjuje da bi gospodarski rast u razdoblju 2023.-2025. trebao prosječno iznositi 2,7%, u odnosu na prosjek europodručja od 1,1%. Također, ističe se da je Hrvatska među najbržim zemljama u povlačenju sredstava iz Mehanizma za oporavak EU-a te da će, nakon što se realizira uplata treće rate, biti prva zemlja u EU koja je povukla preko 50% dodijeljenih bespovratnih sredstava.

- Hrvatska je jedina zemlja kojoj je, otpočetka COVID krize do danas, povećan kreditni rejting za dva stupnja i to po sve tri agencije za dodjelu kreditnog rejtinga. Sve tri najvažnije bonitetne agencije (Fitch, S&P, Moody's) drže kreditni rejting Hrvatske unutar investicijskog, što je posljedica ulaska u europodručje - navodi Vlada. 

VIDEO Varaždinci upozoravaju na mogućnost osječkog scenarija: Bale smeća u Brezju vode u katastrofu

Komentara 22

Avatar Maks
Maks
17:58 07.10.2023.

Jos kad bi nikad dosta hejteri umjesto kritike motiku u ruke! Gdje bi nam bio kraj?

Avatar berija1
berija1
16:29 07.10.2023.

Oporba nezadovoljna, minus bi odgovarao

Avatar Asterix
Asterix
11:16 07.10.2023.

Od 1991. smo izgubili gotovo milijun stanovnika. Kako se to uklapa u izglede. Jesu li stabilni, pozitivni ili pak negativni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije