'bez razloga za paniku'

Traže povlačenje Kinderovih čokoladica jer sadrže tvar možda povezanu s rakom

kinder
Foto: Christoph Schmidt/DPA/PIXSELL
05.07.2016.
u 18:23

"Ne možete ga vidjeti, ne možete ga okusiti, ali je tu"

Njemačka neprofitna organizacija Foodwatch pozvala je na povlačenje Kinderovih čokoladica i druge hrane nakon što je u njima pronađena tvar koja je možda povezana s rakom, prenosi Local.

Foodwatch je objavio da tri od 20 testiranih proizvoda sadrži "opasne" razine aromatskih ugljikovodika iz mineralnih ulja (MOAH) – Kinder Riegel, Ferrero Nougat Minis i Sun Rice Classic Schokohappen.

– Nema prihvatljive razine mineralnih ulja u hrani – rekao je Johannes Heeg iz Foodwatcha, pozivajući se, između ostalog, na Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA), koja MOAH smatra "vjerojatno kancerogenim i mutagenim".

– Ne možete ga vidjeti, ne možete ga okusiti, ali je tu – rekao je Heeg.

Iz njemačke udruge proizvođača slatkiša BDSI kažu da nema razloga za paniku te da se sporne kemikalije nalaze u ambalaži zbog upotrebe recikliranog papira. Prijavljene razine, kažu, mogu se konzumirati bez brige.

>> Četiri nove kemikalije dodane na popis kancerogenih tvari

Komentara 5

HA
hajduk1966
20:30 05.07.2016.

Ma povlace ih sto su stavili sliku sina od Boatenga i svabe ne kupuju vise

GU
gulogulotasmania
23:29 05.07.2016.

Treba samo rvacko jest a ne ta strana ...... !

DU
Deleted user
02:04 06.07.2016.

Od sutra više ne jedemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije