'DOVEST ĆU SVEĆENIKA'

FOTO A kako se vi oblačite za posao? Zastupnica EP-a stavila brnjicu oko lica: 'Ovdje se vragovi sastaju'

European Parliament session - Election of Commission President
Foto: Philipp von Ditfurth/DPA
1/14
18.07.2024.
u 13:17

"Baš kao u rumunjskom parlamentu, ovdje se vragovi sastaju", rekao je Șoșoacă novinarima ovog tjedna. "Dovest ću svećenika da posveti urede i gdje god bude mogao. To je moje pravo na vjeru, na izražavanje moje vjerske vjere", rekla je.

Diana Șoșoacă, zastupnica krajnje desnice u Europskom parlamentu, došla je na posao noseći brnjicu preko lica, zbog čega su je izveli iz dvorane nakon prosvjeda tijekom plenarne sjednice EP-a. Ranije je predložila da se pozove svećenik kako bi posvetio Europski parlament i očistio ga od "đavola".

Șoșoacă, ekscentrična čelnica rumunjske krajnje desne stranke SOS Rumunjska, nedavno je dobila svoj prvi mandat za Europski parlament. Bivša članica gornjeg doma parlamenta u svojoj zemlji, na lošem je glasu u Rumunjskoj zbog svojih stavova protiv imigracije i cjepiva, kao i zbog svog remetilačkog ponašanja u zakonodavnom tijelu Bukurešta.

European Parliament session - Election of Commission President
1/14

"Baš kao u rumunjskom parlamentu, ovdje se vragovi sastaju", rekao je Șoșoacă novinarima ovog tjedna. "Dovest ću svećenika da posveti urede i gdje god bude mogao. To je moje pravo na vjeru, na izražavanje moje vjerske vjere", rekla je. Șoșoacă, koja je prvog dana u parlamentu nosila tradicionalnu rumunjsku narodnu nošnju, dodala je i da je donijela smirujuću mirisnu smolu i ikonu svete Paraskeve, balkanske svetice iz 10. stoljeća. 

Također je prepričala razgovor sa šeficom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, tvrdeći da je Metsola problijedjela kad ju je vidjela. "Otišla sam do gospođe Metsola. Kad me je ugledala, pobijeljela je", rekla je Șoșoacă. "Pitala sam je za sastanak, bila je sve bjelja i bjelja. Rekla je: 'Molim te, napiši mi vrijeme koje želiš i spremna sam razgovarati s tobom'."

VEZANI ČLANCI:

Ranije ovog tjedna, u videu uživo na Facebooku snimljenom tijekom glasovanja za izbor predsjednika Parlamenta, Șoșoacă je snimila sebe kako križa imena Metsole i protukandidatkinje Irene Montero i ispisuje riječi "NIKAD ZA UKRAJINU, NIKAD ZA LGBT, NIKAD ZA EU DIKTATURA" na njenom glasačkom listiću. Unatoč tome, Metsola je uvjerljivom većinom izabrana za drugi mandat.

U svom prvom govoru u parlamentu u srijedu Șoșoacă - koja je kritizirana zbog svojih veza s Moskvom - optužila je EU da je uništila Rumunjsku pružanjem pomoći Ukrajini i pozvala je na obustavu isporuke oružja Kijevu. "Uništili ste Rumunjsku, sve su ceste uništene, Rumunji su osiromašili pomaganja Ukrajincima non-stop", rekla je, dodajući da je razgovarala o okončanju rata s Moskvom, jer je Rusija bila "jedina strana koja je htjela razgovarati o miru".

FOTO Nova zvijezda obitelji: Trumpova snaha Lara sve je popularnija. Tko je ona?

European Parliament session - Election of Commission President
1/30

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije