oslobođene četiri osobe

FOTO/VIDEO Dirljive scene: Pogledajte kako je izgledao susret izraelskih taoca s obiteljima nakon više mjeseci zarobljeništva

Former hostages rescued from the Gaza Strip on June 8 reunite with loved ones in Israel
Foto: ISRAELI ARMY/REUTERS
1/17
08.06.2024.
u 17:22

Nova spasilačka operacija trebala bi podići duh Izraelaca u trenutku kada rat ne napreduje, a podjele u stavovima sve su dublje. Nije jasno kakav će utjecaj najnoviji izraelski pothvat imati na napore SAD-a da osigura prekid vatre

Četiri taoca koji su oslobođeni u specijalnoj operaciji izraelske vojske u izbjegličkom kampu Nuseirat nakon sedam mjeseci ponovno su sa svojim obiteljima. Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrej Kozlov i Shlomi Ziv oteti su s glazbenog festivala Nova 7. listopada prošle godine, prema podacima izraelske vojske (IDF).

U specijalnoj operaciji u Nusairatu ubijeno je najmanje 107 osoba, navodi se u izvješću. Operacije spašavanja taoca rijetko su uspješne - ovo je tek treći takav pothvat koji je IDF-u pošao za rukom. Jedna je osoba spašena odmah u listopadu, a još dvije u operaciji provedenoj u veljači, piše CNN.

Među spašenim taocima, najprepoznatljivija je 25-godišnja Noa Argamani koja je postala jedan od simbola napada 7. listopada kada se društvenim mrežama proširio video Hamasovih boraca koji je odvoze motorom. Djevojka je preklinjala za svoj život a kamere su zabilježile kako viče "Molim vas, nemojte me ubiti".

Ostali oslobođeni su:

  • Almog Meir Jan (22) iz predgrađa Tel Aviva. Dan nakon što je otet, 8. listopada, trebao je biti njegov prvi radni dan na novom poslu u tehnološkoj kompaniji.
  • Shlomi Ziv (41) koji je u trenutku napada Hamasa na festivalu Nova radio kao zaštitar. Posljednjih 17 godina živi u agrikulturnoj zajednici koju Izraelci zovu "moshav" sa suprugom Miren.
  • Andrej Kozlov (27) ruskog podrijetla koji se u Izrael preselio prošle godine, a na festivalu je također bio u službi zaštitara.

"Oslobođene osobe u dobrom su medicinskom stanju i prebačene su u medicinski centar Sheba za daljnje preglede" poručili su ranije danas iz izraelske vojske.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, Hamas je u napadu 7. listopada zarobio oko 250 talaca i ubio 1200 ljudi. Pola zarobljenih osoba oslobođeno je za vrijeme prekida vatre u studenom. U zarobljeništvu je još oko 120 osoba, a 43 je proglašeno mrtvo. Među preživjelima je 15 žena, dvoje djece mlađe od pet godina i dva muškarca u 80-im godinama, navodi AP. Osim četvero preživjelih, izraelska vojska pronašla je i 16 tijela talaca.

Nova spasilačka operacija trebala bi podići duh Izraelaca u trenutku kada rat ne napreduje, a podjele u stavovima sve su dublje. Nije jasno kakav će utjecaj najnoviji izraelski pothvat imati na napore SAD-a da osigura prekid vatre. Raste pritisak na Netanyahua da zaustavi rat u Gazi, a i mnogi Izraelci apeliraju na njega da prihvati dogovor koji je prošli mjesec predložio Biden, no premijerovi saveznici s ekstremne desnice prijete rušenjem vlade u slučaju da to napravi. 

U krvavom sukobu koji je ušao u osmi mjesec, ubijeno je više od 36.700 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravstva u Gazi koje ne razlikuje civilne i vojne smrti. Izrael pojačava intenzitet operacija u centralnoj Gazi, odakle su danas spašeni taoci. Izraelski zračni napad u četvrtak je pogodio školu koju je vodio UN, pri čemu su ubijene 33 osobe među kojima je bilo i žena i djece.

VIDEO Obitelji ponovno ujedinjene nakon više mjeseci zarobljeništva

Ključne riječi

Komentara 1

TO
TomoRijeka
18:36 08.06.2024.

Ovaj tvoj komentar dolazi iz iste kuhinje ko ova predstava s ovim ucviljenim glumcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije