Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekocid

FOTO Građani bijesni na tvornicu taljenje plastike u Gvozdu: 'Ovo hitno mora prestati! Ispuštaju opasni otpad u prirodu'

Foto: Građanska inicijativa
1/9
06.05.2024.
u 14:52

Neovlaštena osoba s traktorom i cisternom prazni otpadne vode iz dva spremnika za vodu i te otpadne vode vozi na razne lokacije i ispušta direktno u prirodu.

Građanska Inicijativa uputila je priopćenje „Stop Phaten Plastic Recycling“ u koje upozorava na ozbiljne nepravilnosti vezano uz rad tvrtke Phaten Plastic Recycling d.o.o. Jednako tako navode kako traže hitno ukidanje radne dozvole dok se adekvatno ne riješe svi nedostaci i povrede zakona i pravilnika nakon nekidašnjeg ekocida.

Prije nekoliko dana građani su prijavili da u postrojenju Phaten Plastic Recycling na lokaciji Vrginmost, Hrvatskog narodnog preporoda bb u Sisačko-moslavačkoj županiji, neovlaštena osoba s traktorom i cisternom prazni otpadne vode iz dva spremnika za vodu i te otpadne vode vozi na razne lokacije i ispušta direktno u prirodu. Do sada je nalaz vodopravne inspekcije bio jedini nalaz koji bio uredan nakon koordinirane inspekcije (nalaz u privitku). U nalazu se navodi „Voda je u recirkulaciji, te nema ispuštanja iste.“ Nakon što smo svjedočili ekocidu i pražnjenje otpadnih voda iz tvornice direktno u okoliš po hitnom postupku tražimo obustavu radne dozvole Phaten Plastic Recycling.

"U 9.00. sati građani su vidjeli da cisterna privatne neovlaštene osobe prazni spremnike za vodu od tvornice. Nakon primljenih fotografija sam u 9.40 zvala komunalnog redara Općine Gvozd koji nije mogao izaći na teren."

Foto: Građanska inicijativa

"U 11.00 sati nazvala sam MUP Gvozd i zamolila ih da izađu na teren. Cisterna je napravila najmanje 7 tura od jutra do 15.00 sati. Iz tvornice je traktor s cisternom na razne lokacije u prirodu odvozio otpadnu voda, mulj, mikroplastiku i strugotine. U 14.00 sati sam sve prijavila na tel. broj 112 i oni su rekli hitno kontaktirati nadležnu inspekciju. U 15.00 je ista cisterna opet bila u tvornici -nakon što je policija ujutro izašla -i nastavilo se pražnjenje tvorničkih spremnika. Od početka se sumnjalo da tvrtka ispušta otpadne vode i obavlja aktivnosti u području recikliranja i obrade otpada na nestručan i po zdravlje i okoliš opasan način." priopćili su iz Građanske Inicijative. 

>>> FOTO Nevjerojatno! Srušili rekord: Francuski pekari ispekli najduži 'baguette' na svijetu

1/15
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar pendreck
pendreck
20:34 06.05.2024.

Upravni odbor i vlasnik tvrtke lijepo treba popiti 20 Litara vode za nagradu iz neposredne blizine gdje je naredio da se ipsuti ta otpadna voda.Stvar rjesena

Avatar Moodleen
Moodleen
16:45 06.05.2024.

Tvornicu taljenje plastike?! Ovaj garant ima svih šest razreda osnovne ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije