'Hrvatsko sestrinstvo kroz povijest'

FOTO Jedinstvena izložba sestrinstva: Uniforme medicinskih sestara i tlakomjeri stari stotinu godina

Jedinstvena izložba sestrinstva: Uniforme medicinskih sestara i tlakomjeri stari stotinu godina
Foto: Romana Kovačević Barišić
1/7
13.05.2024.
u 14:31

Autor i idejni začetnik izložbe je mag. Josip Božić, profesor u Školi za medicinske sestre Vinogradska u Zagrebu, a izložba obuhvaća i prikazuje povijest sestrinstva u posljednjih 120 godina, odnosno čitavo 20. stoljeće, od samih početaka razvoja sestrinstva u Hrvatskoj pa do Domovinskog rata.

Čak 30 različitih medicinskih odora koje su medicinske sestre nosile od 1921. kroz desetljeća, gotovo stotinu godina stari tlakomjeri, starinske kirurške igle i ostali materijal za šivanje rana koji se koristio kroz povijest, sestrinska stručna i obrazovna literatura... Zbirka je to pod nazivom "Hrvatsko sestrinstvo kroz povijest" koja je jučer kao trajni izložba otvorena u prostorijama Hrvatske komore medicinskih sestara u Zagrebu. 

Autor i idejni začetnik izložbe je mag. Josip Božić, profesor u Školi za medicinske sestre Vinogradska u Zagrebu, a izložba obuhvaća i prikazuje povijest sestrinstva u posljednjih 120 godina, odnosno čitavo 20. stoljeće, od samih početaka razvoja sestrinstva u Hrvatskoj pa do Domovinskog rata. Riječ je o fascinantnom prikazu razvoja sestrinstva kroz povijest kakva ne postoji nigdje u ovom dijelu Europe.

Jedinstvena izložba sestrinstva: Uniforme medicinskih sestara i tlakomjeri stari stotinu godina
1/7

Izložbenu zbirku s više od 1500 prikupljenih eksponata podijeljenih u 16 cjelina otvorili s predsjednik HKMS-a Mario Gazić, Josip Božić te medicinska sestra Barica Hršak, jedna od najstarijih aktivnih članica Komore. - Ponosni smo na ovu izložbu i sve ono što ona prikazuje. Sestrinstvo je profesija koja od svakoga od nas koji se njome bavimo iziskuje profesionalnost, empatiju i požrtvovnost. Ova izložba je, među ostalim, podsjetnik kako se razvijalo sestrinstvo kroz povijest te da su medicinske sestre, kako nekada tako i danas, kralježnica svakog zdravstvenog sustava - rekao je Mario Gazić. 

Motivacija autoru za ovu izložbu bila je da se ne zaboravi prošlost sestrinstva. - Sestrinstvo je bilo važan čimbenik svakog političkog dijela društva nekad i danas, u ratnim stanjima, stanjima prirodnih katastrofa, a i, naravno, prije svega, u mirnodopskim uvjetima. Tada je dolazila njihova uloga do pravog izražaja kao edukatorica i učiteljica za očuvanje i unapređenje zdravlja. Zato ovom izložbom prikazujemo razvitak zdravstvene njege na našem području od osnivanje prve škole za sestre pomoćnice 1921. pa sve do današnjih dana tj. do akademizacije profesije - kazao je J. Božić.

VEZANI ČLANCI:

Kao posebna izaslanica ministra zdravstva Vilija Beroša okupljene je pozdravila i Ivana Portolan Pajić, dr. Med., čestitavši svim medicinskim sestrama njihov Dan koji se diljem svijeta obilježava 12. svibnja. Izložba "Hrvatsko sestrinstvo kroz povijest" bit će trajno otvorena u prostorijama Hrvatske komore medicinskih sestara, Maksimirska cesta 111/1 u Zagrebu.

FOTO/VIDEO Totalna ludnica na zagrebačkom Trgu! Fanovi dočekali Baby Lasagnu u apsolutnoj euforiji

Jedinstvena izložba sestrinstva: Uniforme medicinskih sestara i tlakomjeri stari stotinu godina
1/113

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije