NEPODNOŠLJIV MIRIS

FOTO Mrtve ribe preplavile grčki turistički glad, gradonačelnik bijesan: 'Nisu učinili ono što je trebalo'

Tonnes of dead fish crowd Greek tourist port after flooding
Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS/REUTERS
1/8
29.08.2024.
u 09:05

U srijedu su koćarice vukle mreže kako bi skupile ribu koja je zatim bačena u kamione. Više od 40 tona prikupljeno je u posljednja 24 sata, rekle su vlasti.

Grčke vlasti počele su skupljati stotine tisuća mrtvih riba koje su se ovaj tjedan slile u turističku luku u središnjem gradu Volosu nakon što su bile raseljene iz svojih uobičajenih slatkovodnih staništa. Plutajuće lešine stvorile su srebrnasti pokrivač preko luke i smrad koji je uznemirio stanovnike i vlasti koje su žurile ukloniti ih prije nego što miris dopre do obližnjih restorana i hotela. Stelios Limnios, gradski vijećnik, kazao je za Reuters kako se mrtve ribe prostiru kilometrima i to ne samo uz obalu već i u središtu Pagasetskog zaljeva. 

U srijedu su koćarice vukle mreže kako bi skupile ribu koja je zatim bačena u kamione. Više od 40 tona prikupljeno je u posljednja 24 sata, rekle su vlasti. Gradonačelnik Volosa Achilleas Beos rekao je da je miris bio nepodnošljiv. Tijekom konferencije za novinare u srijedu okrivio je vladu što se nije pozabavila problemom prije nego što je stigao do njegova grada. Rekao je da bi truljenje ribe moglo izazvati ekološku katastrofu za druge vrste u tom području. Stručnjaci kažu da su problem prouzročile povijesne poplave prošle godine koje su poplavile tesalsku ravnicu sjevernije. Poplave su ponovno napunile obližnje jezero koje je isušeno 1962. godine u pokušaju borbe protiv malarije. 

VEZANI ČLANCI

Od tada su se jezerske vode drastično povukle, tjerajući slatkovodnu ribu prema luci Volos koja se ulijeva u Pagasetski zaljev i Egejsko more, gdje ne mogu preživjeti. Mreža nije postavljena na ušću rijeke koja vodi u Volos, rekli su stručnjaci. Kad su se ribe susrele s morem, vjerojatno ih je ubila slana voda.

“Nisu učinili ono što je očito bilo potrebno, nisu postavili zaštitnu mrežu”, rekao je gradonačelnik Beos misleći na državne službe. Ministarstvo okoliša nije odgovorilo na zahtjev za komentar. Lokalni tužitelji naredili su istragu.

Tonnes of dead fish crowd Greek tourist port after flooding
1/8
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije