u sjeni rata

FOTO Otužna procesija do Betlehema: Nema ukrasa, vjernike pregledavaju izraelski vojnici

Latin Patriarch of Jerusalem, Pierbattista Pizzaballa visits Bethlehem
Foto: YOSRI ALJAMAL/REUTERS
1/12
24.12.2023.
u 16:37

Vjerski vođe u Jeruzalemu odlučili su u studenom da u Svetoj Zemlji neće biti božićnih ukrasa zbog rata

Krenula je mala božićna procesija latinskog patrijarha od Jeruzalema do Bazilike rođenja Isusova u Betlehemu, u jeku rata u Gazi. Kao svake godine, procesija je započela kod vrata Jaffa u povijesnom Starom gradu Jeruzalema.

No kardinala Pierbatistu Pizzaballu, najvišeg predstavnika Katoličke crkve u Svetoj Zemlji, na kratkom putovanju automobilom do Betlehema, pratila je tek nekolicina franjevaca i  vjernika. U povijesnom gradu, ponoćka se održava u svjetski poznatoj Bazilici rođenja Isusova. Ispod oltara nalazi se špilja u kojoj se, prema predaji, rodio Isus Krist prije više od 2000 godina. 

Grad, koji je obično za Božić krcat desecima tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta, praktički je napušten zbog rata i izraelskih ograničenja. Nema velikog božićnog drvca koje inače za vrijeme došašća stoji ispred crkve. Vjerski vođe u Jeruzalemu odlučili su u studenom da u Svetoj Zemlji neće biti božićnih ukrasa zbog rata.

Procesija bi se na putu do Betlehema trebala nakratko zaustaviti kod Rahelina groba koji podjednako štuju kao svetište kršćani, Židovi i muslimani. Odmah do njega će izraelski vojnici otvoriti velika metalna vrata kroz betonski zid između Jeruzalema i Zapadne obale, visok do devet metara. Ova vrata se otvaraju samo za kršćanske procesije. Sudionici se potom moraju vratiti preko drugih izraelskih kontrolnih točaka koje često ne propuštaju vozila.

VIDEO Žive jaslice u Postojnskoj jami

 

Komentara 4

DU
Deleted user
09:48 25.12.2023.

Još je tužnije što svjetom hara pohlepa i otimačina onih koji vjerom manipuliraju.

LE
Levanto
08:42 27.12.2023.

Zamislite cili svit koji živi po Isusovom i Božjem nauku. Ratova, mržnje, ni drrugih grijehova ne bi bilo. A imamo i razum i sve darovano da njegov nauk živimo. A sve to odbacujemo i živimo u smradu izopačenosti.

DM
drazen.muhvic
11:50 25.12.2023.

Sva sreća pa su naši na vrijeme još u listopadu pokupili Betlehemsko svjetlo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije