Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aurus Senat

FOTO Ovo je Putinov ultraluksuzni automobil: Otporan na metke i bombe, ima sustav za noćno gledanje...

Inauguration of Russian President Vladimir Putin in Moscow
Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS
1/14
19.06.2024.
u 14:05

Iako je Aurus Senat bio dovoljno impresivan da zapne za oko sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu, postao je pomalo zastario za ruskog predsjednika. Putin je stoga dobio dorađenu verziju moćne limuzine na početku svog petog mandata

Ruski predsjednik Vladimir Putin u posjetu je Sjevernoj Koreji, a čelniku Kim Jong Unu darovao je rusku limuzinu. Aurus Senat, retro stiliziran prema limuzini ZIL iz sovjetskog doba, službeni je ruski predsjednički automobil i Putin se u njemu vozio na svoju svečanu inauguraciju u Kremlju u svibnju. Kada je Kim posjetio istočnu Rusiju u rujnu prošle godine, Putin mu je pokazao jedno od crnih oklopnih vozila. Kim je sjedio pokraj Putina u automobilu i činilo se da uživa. Putin je Kimu darovao prvu limuzinu Aurus u veljači ove godine, rekle su tada obje zemlje, što znači da sada ima najmanje dva vozila.

Predstavljen 2018. godine

Državni istraživački centar Ruske Federacije (NAMI) predstavio je Aurus Senat 2018. godine. Senat je bio prvi model u novoj liniji ultraluksuznih automobila pod markom Aurus. Senat je imao svoju svjetsku premijeru na Međunarodnom sajmu automobila u Moskvi 2018. godine, a vozilo dugačko 6,6 metara postalo je nova limuzina ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prema podacima iz 2019. godine, Senat pokreće 4,4-litreni V-8 motor od 598 konjskih snaga uparen s hibridnim pogonskim sustavom. Uparen je s deveterostupanjskim automatskim mjenjačem koji snagu prenosi na sva četiri kotača, a predsjednički Senat otporan je na metke i bombe, piše Business Insider

Tvrtka je limuzinu Aurus izložila uz svjetsku automobilsku elitu na Ženevskom sajmu automobila 2019. godine. "Odlučili smo otići na europsku konvenciju u Ženevu jer je Ženevski sajam automobila, osobno znam iz svog poslovnog iskustva, sajam na kojem zaista možete predstaviti luksuzne marke i luksuzna vozila", rekao je tada izvršni direktor Aurusa Hilgert Franz Gerhard te dodao: "Mi nismo mainstream. Radimo nešto iznenađujuće jer nitko nije očekivao luksuzni brend iz Rusije".

 

VEZANI ČLANCI:

Nadograđeni model

Limuzina Aurus Senat dotjerana je, kako navodi portal Carscoops, upravo na vrijeme za Putinovu ovogodišnju inauguraciju. Iako je Aurus Senat bio dovoljno impresivan da zapne za oko sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu, postao je pomalo zastario za ruskog predsjednika. Putin je stoga dobio dorađenu verziju moćne limuzine na početku svog petog mandata.

Počevši od vanjskog izgleda, rešetka je modernizirana letvicama sa širim razmakom, a kromirani obris duž dna sada se proteže prema van sa svake strane, naglašavajući bočne usisnike zraka. Dodatno, prednja su svjetla nadograđena. Sa stražnje strane izgled je skladniji, s pravokutnim stražnjim svjetlima na vrhu kojih se nalazi kromirana traka koja se proteže cijelom širinom automobila. Nosač registarske pločice Senata također je premješten niže, na branik. Limuzina sada, piše Carscoops, više izgleda kao Bentley Flying Spur nego kao Rolls-Royce Phantom. U unutrašnjosti će Putinov vozač imati koristi od novog NAMI MM infotainment sustava s golemim zaslonom osjetljivim na dodir koji se može prilagoditi. Vozač će također imati koristi od poboljšanih kamera oko vozila, kao i sustava za noćno gledanje. Senat će i dalje pokretati hibridni pogonski sklop usredotočen na 4,4-litreni V8 koji razvija 598 KS.

Trenutačno Aurus proizvodi ova vozila samo za Putinovu povorku automobila, no očekuje se kako bi šira proizvodnja mogla početi 2025. godine u bivšoj Toyotinoj tvornici u St. Petersburgu.

 

GALERIJA Zagrljaj od kojeg strahuje cijeli Zapad: Vladimir Putin stigao u Sjevernu Koreju
Inauguration of Russian President Vladimir Putin in Moscow
1/35

 

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:09 19.06.2024.

A Joe se vozi u vauxhal vivi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije