KOLEKTIVAN ISPRAĆAJ

FOTO Pokopano 19 žrtava razornih poplava u Jablanici: Obitelji se u suzama oprostile od svojih najmilijih

Zajednička dženaza za žrtve poplava u Jablanici
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/32
15.10.2024.
u 15:44

Potresne scene mogle su se vidjeti u groblju u Donjoj Jablanici gdje su se brojni okupljeni opraštali nad tabutima (kovčezima) od svojih nastradalih

Kolektivni ispraćaj i pokop 19 žrtava iz Jablanice održan je u utorak u tome gradiću na sjeveru Hercegovine koji je najteže stradao u poplavama i odronu stijenja, a molitvu je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović. Najveći broj osoba poginuo je u selu Donja Jablanica kada se na njega sručila golema količina kamenja s obližnjeg ilegalnog kamenoloma, nošena bujicama vode. Jedna žena poginula je u selu Zlate. Tijelo posljednje žrtve pronađeno je jučer, zbog čega je danas organiziran kolektivni ispraćaj. 

"Suvišan je svaki govor ovdje danas. Okupili smo se da ispratimo braću i sestre na bolji svijet", rekao je u obraćanju poglavar islamske zajednice reis Kavazović. Nazvao je poginule šehidima, što je arapski naziv za žrtvu koja umre nakon što je u životu ispunjavala sve obveze kao vjernik. Zazvao je mir obiteljima nastradalih, te pozvao vjernike da ih ne ostave i ne zaborave.

Zajednička dženaza za žrtve poplava u Jablanici
1/32

Potresne scene mogle su se vidjeti u groblju u Donjoj Jablanici gdje su se brojni okupljeni opraštali nad tabutima (kovčezima) od svojih nastradalih. Njihova tijela su pokopana na trima grobljima u tome gradu. Stradale su čitave obitelji Tufek, Maslo, Imamović, Čilić i Begović. 

U Jablanici je poginulo 19 osoba, u susjednom Konjicu još četiri, dok su u Fojnici, u središnjem dijelu zemlje, od posljedica poplava stradale tri osobe pa je bilanca žrtava u ovoj nesreći 26 stradalih. Još se traga za jednom nestalom osobom na području Konjica.  Prve procjene katastrofalnih poplava i odrona stijenja u Jablanici procjenjuju se na oko 25 milijuna eura, izjavio je načelnik općine Јablanica Damir Šabanović. Po istim navodima oštećeno je 200 objekata od kojih je 49 u potpunosti nastradalo. Ogromna šteta nanesena je javnim i gospodarskim objektima, te poljoprivredi. 

POVEZANI ČLANCI:

U ovoj općini koja je najteže pogođena katastrofom, kao i u Konjicu još uvijek se radi na raščišćavanju cesta i ponovnoj opskrbi vodom i strujom. Veliki problem predstavlja i otpad koji se nalazi na ustavi hidroelektrane Grabovica. Tamo se od posljedica poplava i odrona nataložilo 50.000 kubičnih metara otpada. Službe su počele s uklanjanjem, no da bi se otpad posve uklonio trebat će najmanje mjesec dana rada. Iz elektroprivrednih poduzeća sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru tvrde da otpad za sada ne predstavlja opasnost za rad hidroelektrana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije