CIVILNA ZAŠTITA U PRIPRAVNOSTI

FOTO Poplavljeni slovenski gradovi: Kolnici pod vodom, izdano upozorenje za cijelu zemlju

ARSO
Screenshot/Arso
12.09.2024.
u 09:49

U petak poslijepodne oborine će oslabjeti i prestati u većem dijelu Slovenije, osim na sjeveroistoku

U pojedinim dijelovima Slovenije padaju jaki pljuskovi. Moguće je više vode na cestama, upozoravaju iz Prometno-informativnog centra za državne ceste. Na nekoliko dionica brze ceste Izola-Škofije promet je jako otežan zbog poplavljenog kolnika.

Oprezno vozite i na regionalnim cestama u priobalju u okolici Kopra i Bertoka, mnoge su dionice poplavljene, savjetuje 24ur slovenskim državljanima. Na cesti Pivka - Ilirska Bistrica, kod Ribnice, promet je također blokiran zbog poplavljenog kolnika. Na Dolenjskoj autocesti zbog vode na kolniku zatvoren je izlaz na odmorište Podsmreka prema Ljubljani. "Ponegdje u zemlji padaju jaki pljuskovi. Može biti više vode na cestama. Prilagodite brzinu i sigurnosni razmak", poručuju iz PIC-a. Prema meteorološkom portalu Neurje.si, automatske postaje u nekim područjima Slovenije već su zabilježile više od 60 litara kiše

Slovenska agencija ARSO izdala je narančasto upozorenje za cijelu državu koje vrijedi do petka ujutro. Budući da su moguća i pogoršanja hidroloških prilika, Civilna zaštita je u pripravnosti. Prema riječima meteorologa Blaža Štera, za značajnu promjenu vremena krivo je ciklonalno područje koje se stvara nad sjevernim Sredozemljem. Oborine se mogu pojaviti u uskim pojasima, pa može pasti puno kiše u vrlo kratkom vremenu, objasnio je. Do petka ujutro može pasti od 90 do 140 litara kiše u zapadnoj polovici Slovenije, a drugdje od 50 do 90 litara kiše po kvadratnom metru.

Moguće je izlijevanje bujičnih potoka i rječica, osobito u Vipavi, na području Idrijsko-Cerkljanskog i Škofjeloškog gorja te na Gorenjskom, ujutro i tijekom dana također u središnjoj i sjevernoj Sloveniji. Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan izdao je zapovijed o pripravnosti na području sjeverne Primorske, Gorenjske, Notranjske, središnje Slovenije, Koruške i zapadne Štajerske. Hidrolog ARSA-e Andrej Golob poziva građane na pripravnost i oprez. Ako se zateknu u poplavnim područjima, moli ih za samozaštitno djelovanje i pridržavanje uputa postrojbi zaštite i spašavanja koje će također biti u pripravnosti.

VEZANI ČLANCI:

Osjetno će i zahladiti te će se snježna granica u petak navečer ponegdje spustiti do 1400 metara, a uz more će ojačati jugo. Jutarnje temperature bit će od 12 do 15, na Primorskom do 20 Celzijevih stupnjeva. U petak poslijepodne oborine će oslabjeti i prestati u većem dijelu Slovenije, osim na sjeveroistoku.

FOTO Pogledajte u kakvom su svitanju Zagrepčani danas uživali, nebo ih počastilo i spektakularnom jutarnjom dugom

ARSO
1/8
Ključne riječi

Komentara 1

DI
dino85
10:08 12.09.2024.

Katastrofičari svih profila urotili se protiv naroda i sve nas zajedno prodaju za budale. Nekad su narod vodili ljudi a danas psihijatrija. Ako nije dežurni krivac za katastrofe Putin i Atomska kojom nam njegovi glasnogovornici prijete onda je "Vakula" dežurni sa smakom svijeta ili padat će "lemeši i sjekire" s neba, kako moji Slavonci kažu, ili je došao sudnji dan i veliki potop i Noah pakuje svoju veliku lađu. A možda ni ja, neoripadam više u ovu zaglupljenu generaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije