CRVENI PLANET

FOTO Snimljena jedna od najstrašnijih slika na Marsu: Na što vas podsjeća ovo otkriće? Jezivo je

FILE PHOTO: The planet Mars taken by the NASA Hubble Space Telescope when the planet was 50 million miles from Earth
NASA NASA/REUTERS
20.10.2024.
u 09:46

Iako se može činiti kao zanimljiva slučajnost, znanstvenici naglašavaju da do danas nema dokaza da je složeni život ikada nastao na Crvenom planetu ili da je on ikada posjetio Mars

Površina Marsa ne prestaje iznenađivati, a najnovija slika koju je snimio NASA-in rover Perseverance izazvala je veliku pažnju. Naime, na fotografiji snimljenoj 27. rujna 2024. godine jedan kamen izgleda poput odvojene ljudske glave koja se suši na suncu. Ova zastrašujuća vizija može nas navesti na pomisao da je riječ o nečemu nadnaravnom, no stručnjaci objašnjavaju da je u pitanju samo kamen koji je oblikovan prirodnim erozivnim procesima.

Perseverance je koristio svoju kameru Mastcam-Z kako bi zabilježio ovu neobičnu sliku, koja prikazuje kamen neobičnog oblika, čiji detalji nalikuju na čelo, nos i bradu. Iako se na prvi pogled čini kao da je riječ o ljudskoj glavi, Science Alert pojašnjava da je to zapravo komad sedimentnog pješčenjaka, koji nije neobičan za Mars, osobito na područjima gdje se nekoć smatralo da je prolazila voda.

Fenomen prepoznavanja oblika u slučajnim objektima, poznat kao pareidolija, vrlo je čest u fotografijama s Marsa. Ovaj fenomen rezultira time da naš mozak prepoznaje poznate oblike u nasumičnim predmetima i sjenama, često dovodeći do iznenađujućih interpretacija. U prošlosti su tako pronađene stijene koje "izgledaju" kao lice medvjeda, gljiva, pa čak i malog Bigfoota. Iako se može činiti kao zanimljiva slučajnost, znanstvenici naglašavaju da do danas nema dokaza da je složeni život ikada nastao na Crvenom planetu ili da je on ikada posjetio Mars.

VEZANI ČLANCI:

FOTO BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo

FILE PHOTO: The planet Mars taken by the NASA Hubble Space Telescope when the planet was 50 million miles from Earth
1/19
Ključne riječi

Komentara 2

NI
nitkoinista
12:56 20.10.2024.

ja ne vidim nista, ozbiljno.

DA
dallas1974
11:15 20.10.2024.

Dakle opet pišete o "misteriji" koja je razriješena odavno. Bravo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije