SLAVLJE, ALI I PRILOZI ZA POPLAVLJENE

FOTO Tamburaši AKroBiH-a u Beču svečano proslavili 25. rođendan. Slavlje uveličao Tamburaški orkestar iz Dugog Sela

Foto: Snježana Herek
1/15
13.10.2024.
u 10:03

Na veličanstvenoj svečanosti su se okupili ne samo ljubitelji tamburaške glazbe, nego i brojni gosti i uzvanici, među njima i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić te veleposlanik Bosne i Hercegovine u Austriji Siniša Bencun, kao i prva tajnica u Veleposlanstvu BiH u Beču Sanja Tančica.

Tamburaška skupina “AKroBiH" na čijem je čelu njen osnivač i voditelj Filip Zloušić u petak je u župnoj crkvi Emmaus u Beču svečano proslavila svoju 25. obljetnicu osnivanja i plodnog rada. Bio je to doživljaj koji se lako ne zaboravlja. Pitomi zvuci tambura, u kombinaciji sa svečanim zvucima kontrabasa, uz sjajne vokale, ispunile su radošću i srećom, svačiju nazočnu dušu.
Na veličanstvenoj svečanosti su se okupili ne samo ljubitelji tamburaške glazbe, nego i brojni gosti i uzvanici, među njima i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić te veleposlanik Bosne i Hercegovine u Austriji Siniša Bencun, kao i prva tajnica u Veleposlanstvu BiH u Beču Sanja Tančica.

Domaćin slavljeničkog skupa bio je župnik župne crkve Emmaus u Beču, velečasni dr. Zvonko Brezovski, porijeklom iz Prnjavora u BiH. Izuzetno skroman i jednostavan, a opet tako velik, visokoobrazovan i voljen u Beču. Središnji dio koncerta bio je posvećen slavljenicima AKroBiH-a. Impresivnim glazbenim putovanjem kroz Hrvatsku  te Bosnu i Hercegovinu i izvedenim najpopularnijim starim i novim narodnim pjesmama iz tih dviju zemalja te poznatim glazbenim hitovima, tamburaši su očarali bečku publiku. Posebice pjesmom “Ne dirajte mi ravnicu”, probudivši duh panonske ravnice kod mnogih, ali i onaj slavljenički duh - otpjevavši zajedno s publikom “Večeras je naša fešta”. To je bio vrhunac koncerta, kojeg je obilježio potpuri pjesama iz Hrvatske i BiH i oduševljena publika. Uz tamburaše slavljenike, glazbenu svečanost uveličao je i Tamburaški orkestar Glazbene škole iz Dugog Sela. I to ona najmlađa, dječja sekcija svirača starih između 7 i 10 godina, koja je pod vodstvom akademika prof. dr. Daria Cebića, ujedno i ravnatelja Glazbene škole Dugo Selo, svečano otvorila koncert. Nešto kasnije nastupili su i dugoselski tamburaši u “starijem” sastavu, koji su izveli skladbe koje je komponirao njihov glazbeni “šef” Cebić.

Koncert je zatvorila skupina mladih glazbenika “MusicHeads”, pod vodstvom prof. Nebojše Salopeka, fantastičnom izvedbom popularnih hitova zabavne glazbe. Sve izvođače, od prvog do zadnjeg, razdragana bečka publika je za svaku njihovu izvedbu pozdravljala burnim i dugotrajnim pljeskom i povicima “bravo”. Jedna sjajna atmosfera, koja je, između ostalog, još jednom potvrdila da su djeca i mladi naša budućnost i da u njih treba ulagati. S time se slaže i voditelj ansambla AKroBiH Filip Zloušić, koji to radi već četvrt stoljeća, a uvodno je zaželio dobrodošlicu nazočnoj publici, u kojoj je bilo poprilično Austrijanaca. Zloušić je pojasnio da naziv Ansambla simbolično označava zemlje iz kojih su njeni članovi: A (Austrija), K (Kroatien / Hrvatska) i BiH (Bosna i Hercegovina). Napomenuo je kako su članovi raznovrsnog profila, od učenika i studenata do radnika, namještenika i profesora, a da ima i nekoliko umirovljenika. 

Kroz program su dvojezično vodile Gordana Čekolj  i Jelena Pirker, koje su nazočnu publiku pobliže upoznale s utemeljenjem tamuraškog sastava AKroBiH 1998. godine u Beču, na inicijativu tadašnjeg predsjednika HKD Napredak Beč Filipa Zloušića te četvrt stoljeća djelovanja Ansambla. I to dvadeset godina kao Napretkove sekcije, a posljednjih pet kao samostalnog tamburaškog sastava. “Ono što nam je svima zajedno od prvog dana bilo najvažnije je ljubav za glazbu, za tamburu, kao i njegovanje hrvatske tradicije i glazbene kulture, posebno tamburaške”, rekao  je Zloušić . Ustvrdio je kako tamburaška glazba “ima neku tajnu moć, koja povezuje”. 

Zahvalio je svima onima koji su 25 godina podržavali i podupirali ovu tamburašku skupinu. Napomenuo je kako ih je podučavalo više učitelja. Od Pere Sekulića i Borisa Beketića, preko akademika Daria Cebića, koji je na bečku svečanost iz Dugog Sela doveo veličanstveni orkestar mladih tamburaša zavidnog dometa,  do Slave Tomaša i profesorice  Blage Mikalački, Zloušićeve kćeri, inače umjetničke voditeljice AKroBiH, koja je također dala važan pečat prepoznatljivosti ovom sjajnom amaterskom, tamburaškom ansamblu.

Posebno je zahvalio voditelju Tamburaškog orkestra Glazbene škole Dugo Selo, akademiku Cebiću, koji je u Beč doveo 38 mališana, dakle podmladak i nekoliko njihovih profesora. Orkestar, koji uz podmladak ima i srednju i stariju sekciju i postoji već 25 godina, osvojio je veliki broj nagrada i priznanja na inozemnim nastupima, na kojima njegovi članovi, iz godine u godinu oduševljavaju publiku diljem Europe i svijeta. Potvrda tome je i podatak da su pet puta bili svjetski prvaci u kategoriji tamburaške glazbe. Dakle, radi se o muziciranju visokog glazbenog dometa. Nakon Zloušića nazočne je pozdravio i veleposlanik BiH u Austriji Siniša Bencun, čestitajući tamburašima AKroBiH njihov jubilej. “Zaista jedan divan jubilej ovog udruženja koje već 25. godina njeguje kulturu i tradiciju ne samo Hrvata nego i drugih naroda sa prostora jugoistočne Europe, koje nas kroz muziku povezuje”, rekao je za Večernji list Bencun. 

Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić  u svom je pozdravnom govoru rekao: “Ovo večeras je potvrda da je glazba važan most povezivanja Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine. I to u vrijeme, kada se, nažalost, mostovi razaraju”, rekao je Glunčić, čestitajući slavljenicima njihovu 25. godišnjicu djelovanja. Uz konstataciju kako je to “velika stvar”. Za Večernji list hrvatski veleposlanik je rekao: “Jako mi je drago što su na slavlje došli i mladi glazbenici iz Dugog Sela, koji fantastično sviraju. To je važno kako bi se i ovdje u Austriji vidjelo da je Hrvatska zemlja koja objedinjuje ljude, povezuje ih i umrežava, stvarajući glazbene mostove”.

Velečasni dr. Brezovski je također čestitao tamburašima AKroBiH-a i voditelju Filipu Zloušiću njihov jubilej. Između ostalog, rekao je da je “posebno “fasciniran malom dječicom Glazbene škole iz Dugog Sela, koja su svojom svirkom oduševila sve u dvorani”. 
“Velika mi je čast da smo večeras mogli kulturu iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine prenijeli ne samo našim ljudima koji žive i rade u Beču, nego i velikom djelu Austrijanaca, koji su članovi ove župne zajednice”, izjavio je za Večernji list nakon koncerta župnik Zvonko Brezovski. Dodao je kako su u župi Emmaus, hrvatske pjesme naučili pjevati i svirati i Austrijanci. “Naš zajednički jezik je glazba. Ovdje, uz Austrijance i Hrvate dolaze i Talijani, Poljaci, Filipinci, Indijci i mnogi drugi. Mi smo specifična  i vrlo otvorena Župa”, napomenuo je bosanski Hrvat dr. Brezovski.

Akademik Dario Cebić, nakon koncerta rekao je za Večernji list: “Sretan sam i zadovoljan večerašnjim koncertom. Koncert nam je bio posebno važan, jer je  to bio prvi veći nastup naše najmlađe sekcije. Odlično sviraju. Vidim da će to biti jedna fantastična generacija, koja njeguje veliku ljubav prema tamburi”. Prof. dr. Cebić, koji je inače diplomirao kompoziciju na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču, a doktorirao u Grazu bio je i dvije godine voditelj tada Napretkovih tamburaša AKroBiH u Beču, dobro poznaje njihovog osnivača Zloušića. “Zloušić je napravio zaista puno ne samo za AKroBiH nego i za KUD Napredak kada se radi o popularizaciji tamburaške glazbe i okupljanju mladih”, istakao je, zahvalivši Zloušiću na pozivu u Beč, na jubilarno slavlje. Istakao je kako tambura u Beču i Gradišću, gdje ima više od 50 tamburaških orkestara ima “dugu tradiciju”.

Profesorica Mikalački, koja je svirala prvo na kontrabasu, pa onda na tamburi rekla nam je nakon koncerta kako je za nju to bio “svečani vrhunac” 25-godišnjice djelovanja AKroBiH-a. “I brojni bivši članovi ansambla okupili su se za ovu priliku da zajedno proslavimo jubilej”, istaknula je umjetnička voditeljica Ansambla. Zahvalila je svim “dobrim ljudima”, koji su sve te godine pomagale tamburašima AKroBiH-a i s njima se identificirali”. Među njima je zasigurno i Ivana Čondrić, slastičarka velemajstorica, poznata diljem Austrije, koja je slavljenicima predvođenim Filipom Zloušićem napravila posebnu čestitku: Fenomenalnu rođendansku tortu, po izgledu i okusu, s brojem 25, koja je oduševila doslovce sve koji su je probali na prigodnom domjenku održanom nakon koncerta, uz pjesmu, razgovor i domaće specijalitete.

Uoči domjenka Zloušić je pozvao sve nazočne da daju dobrovoljan novčani prilog za žrtve nedavne katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini, što su oni , od srca, i učinili. Tako je jubilarni koncert AKroBiH imao je i humanitarni karakter.
Koncert je održan pod pokroviteljstvom hrvatskog Veleposlanstva, te Veleposlanstva BiH u Austriji. Ono što je bilo veličanstveno i posebno vidljivo na obilježavanju jubileja je da se svi uzrasti članova AKroBiH, djeca, mladi i odrasli drže zajedno, međusobno pomažu i zapravo su jedna velika glazbena obitelj. I to, prvenstveno zahvaljujući marljivom entuzijastu Filipu Zloušiću, koji je svoj život, uključivši u Ansambl i svoju djecu i najbliže, posvetio tamburaškoj glazbi. Čestitke tamburašima i njihovom vođi.

FOTO Ante Gotovina slavi 69. rođendan, pogledajte kako se mijenjao kroz godine

1/36

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije