Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

FOTO/VIDEO Vatrogasni zapovjednik o požaru u Zaprešiću: 'Ostalo je oko 30 posto površine za ugasiti'

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
1/30
20.06.2024.
u 13:03

Ravnateljstvo civilne zaštite građanima Zaprešića i okolice poslalo je u četvrtak navečer poruku za upozorenje. Prvo u obliku obavijesti pa naknadno i SMS poruku. Ovakav oblik obavijesti dio je SRUUK sustava, odnosno sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama.

*Najveći dio požar u Zaprešiću je ugašen
*Požar je stavljen pod kontrolu oko 4:45 tijekom noći, a u gašenju su sudjelovali i roboti
*Prva mjerenja zraka pokazuju da je kvaliteta dobra, no očekuju se daljnje analize

Veliki požar buknuo je u srijedu navečer na odlagalištu otpada tvrtke Eko-flor u Zaprešiću. Na terenu je u jednom trenutku bilo više od 200 vatrogasaca sa 40 vozila. Ministar Davor Božinović ranije je najavio kako će u gašenje požara biti uključeni i roboti.

Tijek događaja:

13:00 - Iz CIOS grupe potvrdili su da je vatra gotovo je u potpunosti ugašena te da nije bilo ozlijeđenih osoba.

Više o tome, pročitajte OVDJE


12:50 - FOTO Vatrogasci se cijelu noć borili protiv vatrene stihije u Zaprešiću, evo što je ostalo :

1/47

11:40 - Za 13 sati sazvana je konferencija za medije na temu kvalitete zraka u Zagrebu i Zaprešiću nakon jučerašnjeg požara skladišta plastike u Zaprešiću. Konferencija će se održati u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', a izjavu će dati ravnatelj NZZJZ 'Dr. Andrija Štampar' prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med.


11:01 -  FOTO Zgarište tvrtke Eko Flor gdje je jučer izbio veliki požar

1/17

10:57 - Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije oglasila se s novim detaljima na Facebooku.

"Dojava o požaru plastike u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću stigla je 19. lipnja u 18:57. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 19 vatrogasnih postrojbi, 98 vatrogasaca sa 36 vozila. S područja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije sudjelovali su: JVP grada Zaprešića, DVD Samobor DVD Vukovo Selo, DVD Sveta Nedelja, VZG Sveta Nedelja, DVD Bistra, DVD Strmec, DVD Rakitje i DVD Zdenci Brdovečki. U ispomoći sudjelovali vatrogasci iz JVP Grada Zagreba sa 5 autocisterni i 15 vatrogasaca iz svake postaje te još 6 autocisterni i 18 vatrogasaca iz 6 DVD-a Grada Zagreba. Također, na intervenciji su bila prisutna 3 vozila i 7 vatrogasaca iz INA Vatrogasnih servisa. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić: „Situacija je pod kontrolom, ostalo je oko 30 % površine za ugasiti, a na terenu je trenutno 26 vatrogasaca sa 13 vozila. Vatrogasci će i danas tijekom cijelog dana biti ovdje i raditi na gašenju požara", navode u statusu.


10:29 - Galerija s mjesta požara u Zaprešiću, fotografirao Dario Topić

1/16

10:00 - Uzrok požara koji je u srijedu navečer planuo u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću još uvijek nije poznat, kvaliteta zraka je dobra te ljudi više ne moraju zatvarati prozore, osim alergičara i osjetljivih kojima se savjetuje da nose maske vani, izvijestile su službe.

Više o tome, pročitajte OVDJE


8:54 - Građani Zaprešića i okolice još su u šoku nakon velikog požara koji je sinoć buknuo na odlagalištu plastike.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


8:27 - FOTO s mjesta požara

1/9

8:12 -  Ravnateljstvo civilne zaštite potvrdio je na društvenim mrežama da je dobra kvaliteta zraka.

"Požar skladišta plastike u Zaprešiću stavljen je noćas oko 04:45 sati pod kontrolu vatrogasaca te se još uvijek gasi, ima još manjeg otvorenog plamena i izdimljavanja. Veliku pomoć u gašenju otvorene vatre, noćas su pružili roboti kojima su daljinski upravljali pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.Tijekom noći su djelatnici Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" obavili mjerenja te su rezultati pokazali da je kvaliteta zraka dobra te je Stožer civilne zaštite grada Zaprešića donio odluku da djeca mogu u škole i vrtiće uz preporuku da borave u zatvorenom prostoru. Na terenu su i pripadnici Crveni križ Zaprešić koji gasiteljima osiguravaju okrjepu", navodi se u statusu Ravnateljstva.


8:03 - Veći dio požara koji je u srijedu navečer planuo u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću je ugašen, izvijestio je u četvrtak ujutro zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus, a mjerenja kakvoće zraka su dobra unatoč smradu. Vatru je gasilo 200-tinjak vatrogasaca s čak 50 vatrogasnih vozila.

U Zaprešiću se još uvijek osjeća intenzivan smrad gareži i plastike. Predostrožnosti radi još uvijek je preporuka građanima da imaju zatvorene prozore.  "Kvaliteta zraka zadnje mjerena u 5,10 sati na području općine Bistra, jer je vjetar bio u tom smjeru s požarišta, je bila izuzetno dobra", rekao je za Hrvatski radio Labus koji je jutros do iza dva sata dežurao i pratio razvoj situacije.

U suradnji s Nastavnim zavodom "Dr. Andrija Štampar" dogovorili su da će na tri lokacije u Zaprešiću također ocijeniti kvalitetu zraka, u neposrednoj blizini osnovnih škola, urbanom dijelu i kod samog požarišta, a odgovori stižu tijekom dopodneva. "Neutralizirano je 80 posto požarišta, tijekom noći to su činili profesionalni vatrogasci i svi naši DVD-i, sve žurne službe Zagrebačke županije, tijekom jutra su se priključili vatrogasci Svete Nedelje i Samobora", rekao je Labus te istaknuo da bi tijekom dopodneva požar trebao biti u potpunosti ugašen.

Kaže i da bi požarište trebalo izbjegavati, ali da nemaju preporuku da se zatvore javne ustanove. "Sljedećih nekoliko sati doista nije potrebno se kretati u neposrednoj blizini požarišta jer dio inicijalne emisije postoji, no do 10 ili 11 sati bi požarište trebalo biti posve neutralizirano", rekao je.


7:52 -  Ravnateljstvo civilne zaštite oglasio se na X-u (nekadašnjem Twitteru) s novim detaljima.

- Požar skladišta plastike u Zaprešiću stavljen je noćas oko 04:45 sati pod kontrolu vatrogasaca te se još uvijek gasi, ima još manjeg otvorenog plamena i izdimljavanja. Veliku pomoć u gašenju otvorene vatre, noćas su pružili roboti kojima su daljinski upravljali pripadnici DIP CZ - stoji u tvitu.

 


6:59: - Vatrogasci su se borili s požarom od četvrtka navečer. Kako doznaje 24 sata, veći dio je ugašen i požar je pod kontrolom. Provest će se mjerenje kakvoće zraka. 

Podsjećamo. Ravnateljstvo civilne zaštite građanima Zaprešića i okolice poslalo je u četvrtak navečer poruku za upozorenje. Prvo u obliku obavijesti pa naknadno i SMS poruku. Ovakav oblik obavijesti dio je SRUUK sustava, odnosno sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Građanima je zbog požara, koji je i dalje u tijeku gašenja, stigao apel da zatvore sve prozore i ne napuštaju svoje domove. 

VIDEO Veliki požar u Zaprešiću: Gusti crni dim nadvio se iznad grada

Podsjetimo, SRUUK je sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je jedinstveni alat, kojim se u Hrvatskoj od kolovoza 2023. godine, porukama putem mobilnih telefona, brzo i učinkovito obavještava građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. 

FOTO Požar u Zaprešiću

1/21

Više o tome kako je u srijedu tekla operacija gašenja požara, pročitajte OVDJE.

Komentara 5

IV
Ico_voljevica
07:51 20.06.2024.

Tek sad vidim da novinarčić piše da je upozorenje poslano četvrtak navečer,onda još čekamo,došlo bude!

IV
Ico_voljevica
07:50 20.06.2024.

Prvo upozorenje neke prije 11 sati,samo preko 3 sata od početka,stvarno rano upozorenje,kad je već dim počel polako jenjavat onda ide upozorenje,ma nema kaj,institucije na nivo,ma iznad nivoa

ME
MehutoGonzales
07:33 20.06.2024.

STRUUK je toliko dobar da sam jutros u 7 dobio poruku 😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije