Preminuo u 66. godini

FOTO Volio je košarku, a jednu stvar Jadranki Kosor nije želio oprostiti: Tko je bio Ivan Šuker?

Umro Ivan Šuker, bivši ministar financija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.09.2023.
u 09:10

Ivan Šuker rođen je 12. studenog u Livnu 1957. godine. Na izborima 2000. postaje saborski zastupnik HDZ-a. Smijenila ga je Jadranka Kosor pri rekonstrukciji Vlade...

U 66. godini preminuo je bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker. Bio je jedan od pamtljivijih političara iz Sanaderovog doba. 

Ivan Šuker rođen je 12. studenog u Livnu 1957. godine. Njegov otac Cvjetko radio je u Njemačkoj. Kad mu je bilo 8 godina, obitelj se iz mjesta Gornji Rujani kod Livna, gdje su živjeli, preselila u Veliku Goricu. Završio je Srednju strojarsku školu u Zagrebu. Maturirao je s trojkom. Kraće vrijeme je studirao na Strojarskom, a potom se 1976. prebacio na Ekonomski fakultet. Prvi stupanj tog fakulteta, višu stručnu spremu, završio je 1983. godine.

Godinu kasnije zapošljava se kao glavni knjigovođa u Odsjeku za budžet općine Velika Gorica. 1985. je upisao treću godinu studija na Ekonomskom fakultetu, ali je ubrzo prekinuo. Sljedeće, 1986. prelazi u Gradsku konferenciju Saveza socijalističke omladine Hrvatske gdje je bio šef računovodstva. Nadređeni mu je bio tadašnji predsjednik SSOH-a, Darinko Kosor. Na toj dužnosti je bio do 1990.

U Veliku Goricu vraća se 1990. Postaje voditelj Porezne uprave i član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice. Početkom vrijeme Domovinskog rata bio je šef Kriznog štaba te općine, a od 1993. do 1997. vanjski član Poglavarstva grada Zagreba. Studij na Ekonomskom fakultetu nastavio je 1995. Diplomirao je studirajući uz rad (voditelj Porezne uprave bio je do 1990.) 1997. s odličnim uspjehom. U komisiji za obranu diplomskog rada pod nazivom "Izvozni krediti i osigurane naplate" bili su profesori Antun Štokman, Ivo Andrijanić i Vlado Leko. Dužnost podžupana Zagrebačke županije obnašao je od 1997. do 2000.

Na izborima 2000. postaje saborski zastupnik HDZ-a. Bio je članom Odbora za financije i državni proračun te član Odbora za lokalnu samoupravu. Te godine je postao i čelnik Gradskog odbora HDZ-a te gradonačelnik Velike Gorice. Izabran je i u Predsjedništvo HDZ-a. Na unutarstranačkim izborima na VII. Općem saboru HDZ-a 2002. podržavao je Ivića Pašalića, a ne Ivu Sanadera. Pa ipak, na tom Saboru izabran je za potpredsjednika te stranke. Nakon izbora 2003. postaje ministar financija u vladi Ive Sanadera. Na toj dužnosti je ostao sedam godina, do prosinca 2010. Smijenila ga je Jadranka Kosor pri rekonstrukciji Vlade. Na sjednici Predsjedništva stranke poručio joj je kako joj to "nikada neće oprostiti". Naslijedila ga je Martina Dalić. Nakon odlaska s te dužnosti aktivirao je svoj saborski mandat.

Za saborskog je zastupnika izabran čak šest puta, a zadnji saborski mandat završio mu je u srpnju 2020. godine.

Na unutarstranačkim izborima u svibnju 2012. dugo je oklijevao kome će se pridružiti. Na kraju je podržao Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a, ali nije bio na njegovoj listi. Tada je doživio poraz na izborima za mjesto potpredsjednika stranke. Te godine je, međutim, ponovno preuzeo Gradski odbor HDZ-a Velike Gorice. Tijesno je pobijedio svog dugogodišnjeg rivala u stranci Dražena Barišića. Htio je umjesto njega predložiti svog kandidata na izborima za gradonačelnika. Kada mu je zbog toga potporu otkazalo više od dvije trećine članova tog ogranka, raspušten je. Barišić je potom na lokalnim izborima osvojio novi gradonačelnički mandat.

Njegovo ime pojavilo se i u aferi vezanoj uz istrage o bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Spomenuo ga je bivši saborski zastupnik i vlasnik mesnica Stjepan Fiolić na saslušanju u sjedištu Uskoka u aferi Planinska rekavši da mu je svaki tjedan nosio 20 kilograma mesa. Šuker je to opovrgnuo.

Šukeru je hobi bio košarka. Od 2002. do 2004. obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza. Živio je u roditeljskoj kući u Velikoj Gorici sa suprugom Andreom s kojom ima sina Marka i kćer Katarinu.

VIDEO: Preminuo je general Anton Tus, prvi načelnik Glavnog stožera HV-a

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije