Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETERO MRTVIH U BRAZILU

FOTO Zbog stravičnih poplava proživljavaju 'najgoru katastrofu u povijesti': Srušeni mostovi, ceste uništene...

A car stands in the flooding water of the Taquari River during heavy rains in the city of Encantado in Rio Grande do Sul
Foto: DIEGO VARA/REUTERS
1/8
02.05.2024.
u 11:03

"Proživljavamo u Rio Grande do Sulu najgori trenutak, najgoru katastrofu u našoj povijesti. Apsolutno je, nepojmljivo, iznimno ozbiljno ono što se trenutno događa u Rio Grande do Sulu", rekao je guverener. "I nažalost, bit će još gore."

Deset osoba poginulo je, a 21 se vodi kao nestala nakon obilnih kiša koje su izazvale brojne poplave i klizišta ovog tjedna u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, a mjesne vlasti upozoravaju da je stanje kritično i da bi se moglo još pogoršati.

Na konferenciji za novinare u srijedu, guverner države Eduardo Leite rekao je da je razgovarao s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom tražeći svu moguću saveznu pomoć. "Proživljavamo u Rio Grande do Sulu najgori trenutak, najgoru katastrofu u našoj povijesti. Apsolutno je, nepojmljivo, iznimno ozbiljno ono što se trenutno događa u Rio Grande do Sulu", rekao je Leite. "I nažalost, bit će još gore."

A car stands in the flooding water of the Taquari River during heavy rains in the city of Encantado in Rio Grande do Sul
1/8

Lula bi trebao otputovati u tu državu u četvrtak. Prema guverneru, oluje su uzrokovale najveće razaranje u državi zadnjih godina, zbog čega je nekoliko gradova ostalo izolirano nakon što su se mostovi srušili, a ceste uništene usred poplava i klizišta.

Leite je proglasio obustavu nastave u cijeloj državi do kraja tjedna i naglasio da je od oružanih snaga zatražio punu podršku "kako bi učinkovito sudjelovali u koordinaciji ovog trenutka, koji je sličan suočavanju s ratom". Vlasti su izbrojale više od 3400 raseljenih osoba nakon oluja koje su izazvale porast razine rijeka i poplave u raznim dijelovima države, pogodivši 114 općina.

VEZANI ČLANCI:

U izvješću od utorka, državna vlada je predvidjela opasnost od poplava "praktički u cijeloj državi" s obzirom na izglede za nastavak "jakih oborina" sljedećih dana. U izvješću se također navodi da će poplave biti ozbiljne u slivovima mnogih rijeka te da su moguće bujične poplave i masovni pomaci zemlje u regijama sa strmim padinama.

FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

A car stands in the flooding water of the Taquari River during heavy rains in the city of Encantado in Rio Grande do Sul
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije