Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA SVEĆENIKU I BANKARICI POSTALA PRAVOMOĆNA

Fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić imaju rok od dvije godine da vrate 1,3 milijuna eura

Split: Fra Šime Nimac i bivša bankarica Jasmina Bilonić dobili uvjetne kazne
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
17.05.2024.
u 13:50

Tužiteljstvo je u žalbi tražilo da se optuženicima izreknu bezuvjetne kazne, no VKS im nije dao za pravo, a objašnjeno je i zašto

Jedan od medijski vjerojatno najeksponiranijih slučajeva – onaj fra Šime Nimca i  njegove bankarice Jasmine Bilonić, dobio je svoj pravosudni epilog  nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) odbio žalbu tužiteljstva te potvrdio nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu iz svibnja 2022.

Tom presudom fra Šime Nimac bio je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine zbog zloporabe položaja i ovlasti, dok je Jasmina Bilonić bila također uvjetno osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine, no zbog poticanja na zloporabu položaja. Prema presudi, zajedno u roku od dvije godine moraju župi koju su oštetili vratiti 1,3 milijuna eura. Ako to ne učine, uvjetne kazne im se mogu opozvati. 

Tužiteljstvo je u žalbi tražilo da se optuženicima izreknu bezuvjetne kazne, no VKS im nije dao za pravo, a objašnjeno je i zašto.

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske žalbu državnog odvjetnika nije ocijenio osnovanom tj. prihvatio je izrečenu uvjetnu osudu uz primjenu posebne obveze popravljanja štete kao kaznenu sankciju primjerenu počinjenom kaznenom djelu kao i ličnostima oba optuženika, koja će ostvariti svrhu kažnjavanja. Time će se u dovoljnoj mjeri izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na optuženike kao počinitelje i sve druge da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja te omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo", naveo je VKS u obrazloženju. 

POVEZANI ČLANCI:

Fra Nimac se teretio da je kao župnik u Baškoj Vodi 2012. bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije i tadašnjeg nadbiskupa Marina Barišića sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 četvornih metara u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura. Nakon uplate prebacio je novac na svoj račun. Na to ga je nagovorila, navodilo se u optužnici, Jasmina Bilonić. Njihov slučaj po sudovima se vukao 10 godina. Nijekali su krivnju sve do svibnja 2022. kada su je priznali krivnju, izrazili kajanje, nakon čega su bili uvjetno osuđeni, a ta je presuda sada postala pravomoćna. 

>> VIDEO Tko će sve sjediti u XI. sazivu Hrvatskog sabora? Sad je i službeno...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije