Udruga Franak:

50 tisuća klijenata potražuje ukupno između 2 i 3 milijarde, a sa zateznim kamatama i do 5 milijardi kuna

Goran Aleksić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
12.04.2016.
u 12:14

Skupnu tužbu podižu za najviše deset dužnika s tužbenim zahtjevom koji ne smije biti veći od 250.000 kuna, a sve troškove pokrivat će Franak

Svi dužnici koji su podigli kredit s promjenjivom kamatom prije 2010. oštećeni su, ima ih nekoliko desetaka tisuća, a sigurno 50.000 – istaknuo je predstavnik Udruge Franak Goran Aleksić, najavljujući privatnu skupnu tužbu kojom će od banaka potraživati povrat preplaćenih kamata zbog nezakonitog mijenjanja kamate tijekom otplate kredita.

– Ukupan iznos potraživanja preplaćenih kamata mogao bi iznositi između 2 i 3 milijarde kuna, a sa zateznim kamatama i do 5 milijardi kuna – upozorio je Aleksić.

Iako nema ograničenja broja „suparničara“ u privatnoj skupnoj tužbi, udruga kani podići tužbu za pet do najviše deset dužnika koje će pravno pratiti u postupku i pokriti im sve troškove. Broj dužnika ograničili su jer tužbeni zahtjev u ovakvu postupku ne smije biti veći od 250 tisuća kuna. No u udruzi smatraju da troškova neće biti jer vjeruju u uspjeh postupka.

– Zbog sudske prakse bit će bitno kakva je ova presuda, ali još će bitnije biti presude za pojedinačne procese koje pokrenu dužnici jer će biti osnova za ostale postupke – kaže Aleksić. Podsjetio je i da je u tijeku finaliziranje dvaju zakona koje priprema udruga: jedan se odnosi na vraćanje kamata svim dužnicima vansudski na osnovi pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda o preplaćenim kamatama, a drugi na utvrđivanje fiksne marže za sve kredite.

– Još nismo uspjeli uspostaviti pravi kontakt s Ministarstvom financija u tom smislu pa sami pripremamo zakone – ističe Aleksić.

Dijana Kladar, neovisna pravna stručnjakinja, kaže kako očekuju da se udruzi javi određeni broj potrošača koji smatraju da su oštećeni, dužnika u eurima, iako je moguće tražiti povrat i za kunske kredite.

- Presuda je rekla da su kamate mijenjane jednostrano ništetne, da je posrijedi nepoštena odredba u ugovoru. Svi oštećeni u CHF, euru i kunama, mogu tražiti povrat preplaćenih kamata. Vještak ili osoba ekonomske struke morali bi pogledati dokumente i izračunati za koliko su oštećeni pa se postavlja tužbeni zahtjev, pa tužba – objasnila je pravnica.

I dok oko nezakonitog povećanja kamate, ističe, nema spora, problematična može biti eventualna zastara.

Trenutkom pokretanja tužbe zastara se prekida; svi rokovi koji su prije tekli računaju se ispočetka, nakon donošenja presude. No, u kolektivnoj tužbi takve odredbe nema, a o tome će viši sudovi morati zauzeti stav – napominje D. Kladar, no dodaje i da već postoje prvostupanjske presude koje potvrđuju da nema zastare, a Vrhovni sud može donijeti stav prema tom pitanju kada vidi da će biti više tužbi.

Što se tiče najave podizanja slične kolektivne tužbe s Udrugom Potrošač prije dvije godine, Aleksić otkriva da su od nje odustali zbog turbulencija u Udruzi Franak.

- Mi smo tada htjeli podnijeti tužbu zbog nezakonitih fiksnih marži, ali kolektivnom tužbom ne može se zahtijevati novac. Sada je riječ o mini kolektivnoj tužbi, ali snaga joj je drukčija, jača, jer se njome zahtijeva i vraćanje novca – zaključio je Aleksić.

Cilj im je, kaže, da se banke dovedu na zakonit put, da se na zakonit način odredi fiksna marža koju su banke 2014. odredile nezakonito.

- Proteklih deset godina nezakonito posluju. Vlasti i NHB trebali bi stajati na braniku domovine i tražiti da se vrate na pravi put. Ne znam kako mogu mirno stajati i gledati da se to događa – konsterniran je predstavnik Franka. 

>> Drugi čin u dužničkoj drami: Franak tuži i za euro

Komentara 11

KM
Kolinda Mamić
13:20 12.04.2016.

Neka pitaju hadezeovc kako dobiti kredit od 2%.2% svima ne samo njima

Avatar Alan Ford
Alan Ford
14:19 12.04.2016.

Da Udruga Franak organizira dobrovoljno davanje krvi, bankar mikrogrizzly bi opet bio protiv. Zar je 30 kuna puno za pomoć u u parnici koja vrijedi 1000 puta više? Ko hoće nek zgugla "franak kalkulator kamator" i nek si izračuna kolioo su ga banke očerupale.

MA
marsovac
15:02 12.04.2016.

kad nemas pojma,....onda se ostavite corava posla......to je moja baba rekla. Tako je i sa ovim pametnjakovicima koji su sparali sa kreditom u valuti a zaradjivali u kunama...............zasto bi morao imati sazaljenja s vama....................kazete vas su banke prevarile...............................recite vi meni mudrijasi, da vam je onaj u banci rekao da on ima one tri stvari u gacama to mu nebi vijerovli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije