Dodjela Michelinovih zvjezdica u zemlji u kojoj je sve i počelo donijela je mnogo uzbuđenja. Nove zvjezdice u Francuskoj prije nekoliko dana dobila su ukupno 52 restorana, s tim da su dva pariška restorana svoju treću zvjezdicu izgubila. No, zato se s trećom zvjezdicom od ove godine može pohvaliti restoran La Marine kraj Nantesa. Dvije zvjezdice, u domovini Michelina i kuhinje koja je snažno utjecala na gastro scenu cijelog svijeta, ponijela su četiri nova restorana, jednu njih 39, a osam ih otprije nekoliko dana nosi zelene zvjezdice za održivost.
Otkako Michelin od 2017. ocjenjuje i hrvatske restorane, ovakve se vijesti s velikom pažnjom prate i na domaćoj gastro sceni. Prvi Michelinov vodič za Hrvatsku te je godine, inače, izišao već u veljači, zbog izvanredne situacije u koroni dodjela je bila pomaknuta iza ljeta, a lani je, recimo, javnost krajem lipnja doznala tko su po Michelinovim kriterijima najbolji restorani u našoj zemlji. Dodjela Michelina u Francuskoj dodatno je podgrijala temu koji će datum ove godine biti izabran za Hrvatsku. Iz više izvora doznajemo da bi to ponovo trebao biti lipanj, možda čak i koji tjedan ranije nego lani, što je poželjno zbog turističke sezone i gostiju koji, slikovito rečeno, putuju s Michelinovim vodičem pod miškom.
Nova Michelinova priznanja Hrvatska, inače, čeka s deset restorana koji nose po jednu zvjezdicu ( Pelegrini u Šibeniku, restoran 360 u Dubrovniku, Monte u Rovinju, Noel u Zagrebu, Draga di Lovrana u Lovranu, Boškinac u Novalji LD Terrace u Korčuli, Nebo u Rijeci, Alfred Keller u Malom Lošinju i Agli Amici u Rovinju). Iščekivanje je to veće što lani nisu stigle nove Michelinove zvjezdice, ista je lista, naime, bila i 2021.
Kako god, zemlja s deset restorana koji nose zvjezdanu oznaku kvalitete najcjenjenijeg gastro vodiča u svijetu (plus dvije zelene zvjezdice za održivu gastronomiju, te desetak restorana s posebnom Michelinovom preporukom Bib Gourmand), već je upisana na karte modernih nomada koji putuju svijetom u potrazi za izuzetnim gastro doživljajima. S tim se slaže i bivša čelnica Turističke zajednice Zagreba i negdašnja direktorica kultnog zagrebačkog hotela Esplanade Amelia Tomašević.
- Michelinove zvjezdice su svojevrsna potvrda kvalitete gastronomskog doživljaja neke destinacije i preporuka gurmanima.
Danas je gastronomska ponuda od iznimne važnosti, postoji segment turista koji putuju samo zbog gastronomije, svi veći gradovi imaju i jednodnevne gastro ture, a Michelin je izvrstan putokaz. Michelinove zvjezdice su potvrda kvalitete gastronomskog doživljaja neke destinacije i preporuka gurmanima - govori A. Tomašević. - Neki restorani smatraju da je Michelin preveliko opterećenje, da i nije presudan za određivanje kvalitete, ali sa stanovišta konzumenta garantira izbor. Prvi pokušaj da se zainteresira Michelin za dolazak u Hrvatsku bio je prije otprilike petnaest godina, no tada su odgovorili da im nije u planu. Recimo Krakow u to je vrijeme imao više od deset restorana s Michelinovim zvjezdicama. Kako god, za Hrvatsku je svakako odlično što ima Michelinove zvjezdice i treba nastojati da ih bude i više.
Sve pohvale stižu i od jednog od naših najpoznatijih kuhara, umirovljenog Steve Karapandže.
- Michelinove zvjezdice su jako važne i vrlo pozitivne za svaku turističku zemlju, ali i vrlo poticajne za mlade, ambiciozne kuhare. Ne znam koji, od onih što rade u boljim restoranima, ne mašta da jednom dobije Michelina. Michelinov vodič poznat je i priznat svagdje u svijetu, zvjezdice je teško dobiti, ali nije ih lako ni zadržati. Sjećam se, dok sam živio u Švicarskoj, bilo je chefova koji su vraćali zvjezdice. Nisu mogli izdržati taj konstanti pritisak i obavezu da sve, do hrane i vina do dekoracija i osoblja, cijelo vrijeme bude na najvišem nivou - kaže naš popularni kuhar, koji smatra da samo na Kvarneru, gdje živi, uz postojeća dva restorana s Michelinovom zvjezdicom, tu čast i priznanje zaslužuju barem još restorani Plavi podrum, Ganeum, Zijavica i Johnson.
Hoće li, pak, biti novih zvjezdica i hoće li ih svi dosadašnji vlasnici zadržati, Michelinovi inspektori utvrđuju na terenu i ovih dana.