IZ MINUTE U MINUTU

Preokret u Francuskoj: Šok za desnicu i Le Pen

La France Insoumise party reacts after second round results of the 2024 snap legislative elections
Foto: YARA NARDI/REUTERS
1/22
07.07.2024.
u 22:55

Francuski birači u velikom su broju izašli na drugi krug parlamentarnih izbora u nedjelju. Izlaznost je do 17 sati bila 59.71 posto u odnosu na 38.11 posto u isto vrijeme na posljednjim izborima 2022.

*Francuzi izašli na drugi krug parlamentarnih izbora
*Pobijedio je savez socijalista, zelenih i komunista, Nacionalno okupljanje doživjelo krah, Macronov premijer odstupio

*Izlaznost Francuza na izbore najveća je od 1981. godine

Francuska je na nedjeljnim izborima izabrala parlament u kojemu nitko neće imati apsolutnu većinu, a ljevičarska koalicija neočekivano je preuzela prvo mjesto ispred krajnje desnice, u velikom preslagivanju koje bi trebao spriječiti Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen da sastavi vladu, pokazuju prve procjene. Ako se potvrde sadašnje projekcije, parlament će biti podijeljen u tri velike skupine s vrlo različitim platformama i bez ikakve tradicije zajedničkog rada. To bi potencijalno moglo navijestiti razdoblje nestabilnosti, osim ako ljevica ne uspije postići dogovor s drugim strankama o zajedničkom radu.

Predviđa se da će ljevičarski savez Nova narodna fronta (NFP) osvojiti između 172 i 215 mjesta od 577, pokazuju projekcije anketara temeljene na prvim rezultatima s uzorka biračkih mjesta. Ove projekcije su obično pouzdane. Rezultat će u svakom slučaju biti poražavajući za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, čiji centristički savez, koji je osnovao kako bi podupro svoju prvu predsjedničku utrku 2017., osvaja između 150 i 180 zastupničkih mandata i bori se za drugo mjesto.

GALERIJA Francuzi izašli na ulice, ovako su dočekali neočekivane izbore

La France Insoumise party reacts after second round results of the 2024 snap legislative elections
1/35

Rezultati, ako budu potvrđeni, također su veliko razočaranje za nacionalističko, euroskeptično Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen. RN, za koji se tjednima predviđalo da će pobijediti na izborima, osvaja između 115 i 155 zastupničkih mjesta. Prvi službeni rezultati očekuju se kasnije u nedjelju, a rezultati iz većine, ako ne i svih izbornih jedinica, vjerojatno će biti dostupni do kraja dana ili u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

Birači su kaznili Macrona i njegov vladajući savez zbog povećanih troškova života i lošeg rada javnih službi, kao i zbog imigracije i sigurnosti. Le Pen i njezina stranka uspješno su se uhvatili u koštac s tim pritužbama, šireći svoju privlačnost daleko izvan svojih tradicionalnih uporišta duž obale Sredozemnog mora i u sjevernom pojasu zemlje.Međutim, lijevi savez uspio ih je istisnuti s prvog mjesta. To se djelomično dogodilo zahvaljujući određenoj ograničenoj suradnji Macronovog centrističkog saveza i ljevice, osmišljenog da blokira uspon krajnje desnice na vlast. Suparnici RN-a povukli su više od dvjesto kandidata iz trostranih utrka u drugom krugu u pokušaju da stvore jedinstveni glas protiv krajnje desnice.

GALERIJA Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj


La France Insoumise party reacts after second round results of the 2024 snap legislative elections
1/16

 

Tijek događaja: 

23:00 Francuski predsjednik Emmanuel Macron nalazi se u 'neodrživoj' situaciji, rekla je u nedjelju Marine Le Pen iz francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN), nakon što je prema izbornim anketama ljevičarski savez neočekivano na izborima osvojio najviše mandata u parlamentu.

22:45  Francuski premijer Gabriel Attal najavio je u nedjelju navečer svoju ostavku nakon što je ljevičarski savez osigurao iznenađujuću pobjedu na francuskim parlamentarnim izborima, a Attalov centristički tabor nije uspio zadržati većinu

22:30 Nakon iznenađujućeg ishoda prijevremenih parlamentarnih izbora, francuski predsjednik Emmanuel Macron usredotočen je na sastavljanje vlade, priopćio je njegov ured u nedjelju navečer. Prije donošenja bilo kakvih odluka, šef države će pričekati konačne rezultate izbora i konačni sastav donjeg doma parlamenta, Nacionalne skupštine, objavila je Elizejska palača. "U svojoj ulozi jamca za naše institucije, predsjednik će osigurati da se poštuje suvereni izbor francuskog naroda", objavljeno je.

22:10 Veliki zaokret iznenadio je cijelu Francusku – ljevičarski NFP osvojio je relativnu većinu, ne i apsolutnu. Procjene različitih anketnih kuća govorile su da će taj savez osvojiti 200-tinjak mandata, ovisno o kompaniji, a za sastavljanje većine potrebno je 289 mandata. To znači da nijedna od tri velike grupacije – populisti na ljevici i desnici ili Macronovi centristi – neće imati jasnu prevagu u parlamentu. No, nije sasvim jasno što će se dogoditi: hoće li ljevica i centar uspjeti sklopiti vladu, hoće li ljevica vladati manjinski ili pak nova većina neće moći biti oformljena, i trenutačna vlada će nastaviti u tehničkom mandatu. Prema francuskom zakonu, nije moguće raspisivanje novih parlamentarnih izbora u sljedećih godinu dana, što bi moglo značiti najmanje jednogodišnju političku blokadu.  Opširnije pročitajte ovdje.

21:50  Vođa francuskog krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) Jordan Bardella žestoko se obrušio na svoje političke protivnike nakon iznenađujuće pobjede ljevičarskog saveza Nove narodne fronte (NFP) na parlamentarnim izborima u nedjelju. Centristički tabor predsjednika Emmanuela Macrona i lijevi savez opisao je kao "jedinstvenu stranku" i "savez nečasnih". Bardella, nasljednik Marine Le Pen na čelu RN-a, obrušio se na "izborne sporazume" koji su "gurnuli Francusku u naručje Jean-Luca Melenchona", čelnika tvrde ljevice. Ljevičarski tabor i Macronove centrističke snage prije drugog kruga sklopile su savez iz interesa. Kako ne bi jedni drugima oduzimali glasove u izbornim jedinicama gdje su tri kandidata prošla u drugi krug, brojni kandidati su se povukli, što je znatno smanjilo broj mandata radikalne desnice. "Zamah koji je nosio RN, koji ga je doveo daleko ispred u prvom krugu i omogućio mu da udvostruči broj zastupnika, ključni su elementi naše pobjede u budućnosti", rekao je Bardella.

20:30  Za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, potrebno je osvojiti 289 zastupničkih mjesta. Ustav kaže da se novi parlamentarni izbori ne mogu održati još godinu dana, tako da trenutno ponavljanje glasovanja nije opcija.

20:15 Procjena IFOP-a za televizijsku kuću TF1 kaže da bi NFP mogao osvojiti između 180 i 215 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasovanja, dok je anketa Ipsosa za France TV projicira 172 do 215 mjesta za ljevičarski blok. Anketa Opinionwaya za C News TV rekla je da bi Nova narodna fronta mogla osvojiti 180 do 210 mjesta, dok je anketa Elabea za BFM TV projicirala raspon od 175-205 mjesta za njih. Centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona bio je tijesno ispred stranke RN Marine Le Pen u borbi za drugo mjesto, prema ovim anketama. Za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, potrebno je osvojiti 289 zastupničkih mjesta.

20:05 Prema prvim procjenama, desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) osvojilo je tek treće mjesto, između 132 i 152 mandata.

17:45  Izlaznost je do 17 sati bila 59.71 posto u odnosu na 38.11 posto u isto vrijeme na posljednjim izborima 2022., objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. To je najveća izlaznost od 1981. što upućuje na golemi interes za izbore u vrijeme velike polariziranosti francuskog društva. Posljednje ankete pokazuju da će RN Marine Le Pen osvojiti najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, ali nedovoljno za apsolutnu većinu. To bi moglo dovesti do dugotrajne nestabilnosti i političkog zastoja u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

14:38 - Izlaznost birača u drugom krugu izbora za francuski parlament značajno je veća nego 2022. godine. Dopodne je u Francuskoj na birališta izašlo 26,3 posto birača u odnosu na 18,99 posto na posljednjim izborima 2022., objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Riječ je o najvećoj izlaznosti od 1981. godine. Ti podaci pokazuju golemi interes birača u vrijeme velike polariziranosti u francuskom društvu. 

Glasanje u manjim gradovima završava u 18 sati, a u većim gradovima u 20 sati. Prve projekcije rezultata bit će objavljene u 20 sati. 


07:25 - Francuzi u nedjelju izlaze na drugi krug parlamentarnih izbora uoči kojih se predviđa pobjeda krajnje desnice, ali s nedovoljnom većinom za sastavljanje vlade. Euroskeptično, protuimigracijsko Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen bilo je najuspješnije u prvom krugu s trećinom osvojenih glasova, što je otvorilo put sastavljanju prve krajnje desne francuske vlade nakon Drugog svjetskog rata. Zbog specifičnosti francuskog izbornog sustava prvi krug, međutim, nije presudan.

Francuska je podijeljena u 577 izbornih jedinica i u svakoj se bira jedan zastupnik. Za ulazak u parlament u prvom krugu potrebna je apsolutna većina glasova. U suprotnom, svi kandidati koji osvoje više od 12.5 posto glasova ulaze u drugi. U prvom krugu izabrano je samo 76 zastupnika, a u svim ostalim jedinicama trebali su se u drugom krugu voditi četveroboji, troboji ili dvoboji za pobjedu. Sustav, međutim, omogućuje strankama centra, ljevice i liberalima da se taktički dogovore i ostave u utrci samo onog kandidata koji ima najbolju poziciju za pobjedu protiv kandidata RN-a, a ostale povuku i tako spriječe rasipanje glasova. 

Pošto su 'mainstream' stranke uspjele dogovoriti zajednički nastup protiv RN-a, ankete predviđaju da će broj zastupnika krajnje desnice biti manji od prvotno očekivanog. Marine Le Pen se ne predaje i tvrdi da "republikanska fronta" glavnih stranaka pokazuje prezir prema njezinim glasačima i stoga ih poziva da se masovno izađu na drugi krug izbora. 

VEZANI ČLANCI:

"Stječe se dojam da je sve ovo osmišljeno kako bi se demotivirali naši glasači. Srećom, poznajem ih i znam da su jako motivirani, pa im kažem, 'idite i glasajte'", rekla je Le Pen za radio Europe 1 i CNews TV. "Trebamo sve", naglasila je. Razne ankete predviđaju da će RN osvojiti od minimalno 175 do najviše 230 mjesta u parlamentu. Za većinu je potrebno 289.

Ujedinjena ljevica (Nova narodna fronta, NFP) mogla bi dobiti od 145 do 175 mandata, a liberalna koalicija Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona od 130 do 160 mjesta. No zastupnik Europskog parlamenta Raphael Glucksmann, jedan od političkih vođa NFP-a, upozorio je da nitko ne bi trebao uzimati te ankete zdravo za gotovo.

"Komentatori i političari već govore kao da RN nema apsolutnu većinu i čestitaju si što su ga uspjeli blokirati. Mislim da bi to moglo demobilizirati birače i zabrinut sam. Postoji plimni val u korist RN-a“, rekao je za RTL radio. Oprezni su i anketari. Neizvjesno je hoće li se birači složiti s ovim naporima da se blokira RN. "Velika je nepoznanica veličina republikanske fronte... hoće li birač ljevice glasati za kandidata desnice ili za kandidata iz Macronovog tabora?", rekao je anketar IFOP-a Jerome Fourquet na radiju RMC. 

Ako glasovanje bude u skladu s najnovijim istraživanjima, izbori će rezultirati parlamentom bez jasne većine i vjerojatno mukotrpnim pregovorima stranka kojima je jedino zajedničko da su protiv Le Pen. A to bi, pak, moglo donijeti političku neizvjesnost, opstrukciju donošenja zakona i provođenja politika te usporavanje ekonomskih reformi. 

 

VIDEO U Francuskoj izbili neredi nakon rezultata izbora i pobjede krajnje desnice


Komentara 48

NO
Nordik
20:16 07.07.2024.

Le Pen je povukla veliki dim iz lule!

Avatar Grubi
Grubi
20:58 07.07.2024.

Desnica (extremna) uvijek ojača ljevicu i obratno. Bitno, Le Pen je napolju!

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
20:11 07.07.2024.

LePen nije desnica nego putinovi fasisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije