[europske teme]

Francuzi ugrožavaju Europsku uniju?

30.03.2005.
u 16:20

Sve se više Francuza protivi uvođenju europskog ustava: ispitivanja pokazuju da bi ih na referendumu 29. svibnja više od 55 posto moglo glasovati protiv. Hrvatima dobro poznati Denis McShane, britanski ministar za EU-integracije, izjavio je, aludirajući na svoje euroskeptične sunarodnjake, da je antieuropska bolest očito "prešla Kanal".

U Bordeauxu, tom najbritanskijem francuskom gradu, protivnike ustava čak je nazvao ,,novopečenim kretenima". To je izazvalo skandal. Henri Emmanuelli, jedan od vođa protivnika europskog  ustava u Francuskoj, ali i niz uglednih političara, zatražilo je od britanske vlade i veleposlanika u Parizu službenu ispriku zbog "grubog vrijeđanja" većine stanovnika. Hoće li  Blair ovom prilikom razmisliti  je li McShane bio pravi izbor za  ministra europskih integracija?
Engleska ,,zaraza" je u Elizejskoj palači izazvala  šok, osobito zato što se oštrica euroskeptika  usmjerava protiv sve nepopularnijeg  Chiraca.

Predsjednik  Europske komisije,  Barroso, trebao je na kanalu "France 2" sudjelovati u raspravi o europskom ustavu, ali je emisija skinuta s programa, uz obrazloženje da u zaoštrenoj atmosferi nisu poželjne nove polemike. Navodno je sam  Chirac u strahu od sukoba s kritičarima ustava naredio da se emisija otkaže.

Vladajući golisti, ali i socijalistička oporba, podupiru usvajanje europskog ustava. Euroskeptici pak imaju  podršku u javnosti, jer su se  stranke podijelile: dok su vodstva stranaka za ustav, njihovi  ,,disidenti", od kojih su najbrojniji baš socijalistički, lobiraju protiv ustava. Pokretačka snaga euroskeptika je rastuća nezaposlenost, koja s više od 11 posto već doseže njemačku. Euroskepticima valja dodati sindikate, koji se u strahu od jeftine istočne konkurencije protive liberalizaciji uslužnog sektora. 

Ako Francuzi odbiju  ustav posljedice bi mogle biti nesagledive, ne samo za Francusku. Ona bi  klizila u izolaciju. U Parizu podsjećaju  da bi ovakav signal iz Francuske imao negativne posljedice prije svega na nove članice iz bivšeg istočnog bloka. Ugrožen bi bio projekt europskog ujedinjenja  u cjelini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije