Libijski povjesničar

Gadafijevo je porijeklo tajna, čak i datum rođenja

\'Libya\'s leader Muammar Gaddafi arrives to give television interviews at a hotel in Tripoli March 8, 2011. REUTERS/Ahmed Jadallah    (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT HEADSHOT IMAGES OF
VL
06.04.2011.
u 22:30

Gadafijevi su roditelji Židovka i talijanski vojnik, a svoje dijete zbog sramote ostavili su katoličkome kardinalu

Libijski disident, povjesničar Muhamed Yusuf al-Magariaf smatra istinitom tvrdnju kako su Gadafijevi roditelji bili talijanski vojnik i Židovka. Televizija NBC objavila je priču o porijeklu libijskog diktatora, prema kojoj brojni Libijci već godinama ne vjeruju da je on pripadnik beduinskog plemena.

Povjesničar Al-Magariaf drži da su njegovi pravi roditelji, Talijan i Židovka, zbog sramote svoje dijete predali jednom katoličkom kardinalu koji ga je zatim dao beduinskom pastiru i supruzi. Kaže da je tijekom istraživanja Gadafijeva porijekla saznao za pismo koje bi moglo potvrditi tu priču.

- Godine 1972. Omar El-Meheshi, Gadafijev suradnik, dobio je pismo na talijanskom od kardinala koji je radio u Libiji kada je Gadafi rođen. Omar nije znao talijanski pa je dao pismo Khalefi Almuntasiru, šefu diplomacije da ga prevede. Sreo sam se s Almuntasirom i pitao ga za pismo. Almuntasir mi je potvrdio da pismo postoji i da ga je napisao kardinal da bi Gadafija podsjetio na njegovo židovsko i kršćansko porijeklo, ispričao je Magariaf.

Rekao je i kako je čudno što nakon Gadafijeva dolaska na vlast nitko iz njegova navodnog plemena nije rekao da je njegov rođak. "Plemenska tradicija najvažnija je u Libiji, svi su poznati po svojim ujacima i stričevima. U Gadafijevom slučaju nitko nikada nije spomenuo da je on iz njegovog plemena. Nitko ne zna ni točan datum njegova rođenja."

Ključne riječi

Komentara 27

KU
kumpare
08:29 09.04.2011.

nešto između kamale i beduina......... to mi nećeš izbrisat, čao moderator.

RE
@rea
12:26 07.04.2011.

A Safia Farkash je iz Mostara, looool. ;o)

OB
-obrisani-
21:48 07.04.2011.

Gad gadafi mora da je jedan od rijetkih preživelih srpskih židova - ubojita kombinaCIA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije