NOVI TRUMPOVI NAPADI

'Gdje ste bili u ljeto 2020. kada je gorjelo?'

Democratic presidential candidate and U.S. Vice President Kamala Harris and her vice presidential running mate Minnesota Governor Tim Walz
Foto: KEVIN MOHATT
1/6
13.08.2024.
u 18:41

Trumpovci tvrde da su Kamala Harris i njezin potpredsjednički kandidat Tim Walz pridonijeli nasilnim izgredima koji su izbili nakon ubojstva Georgea Floyda. Walz kao guverner nije na vrijeme poslao Nacionalnu gardu da čuva red i mir, ističu njegovi protivnici

"Gdje si bio 2020." i "što ste radili kad je gorjelo" dvije su varijante istog pitanja koje se nadvilo nad kampanju predsjedničke kandidatkinje Demokratske stranke Kamale Harris i njezina potpredsjedničkog kandidata Tima Walza. Tri mjeseca prije predsjedničkih izbora Republikanska stranka i njezin kandidat Donald Trump u fokus javnosti žele dovesti ponašanje Harris i Walza tijekom smrtonosnih izgreda koji su potresali Ameriku nakon što je policija ubila Afroamerikanca Georgea Floyda.

U svibnju 2020. policajac Derek Chauvin ubio je Floyda u Minneapolisu, držeći mu koljeno na vratu nasuprot policijskih pravila. Odmah nakon toga izbili su veliki antirasistički prosvjedi diljem Amerike, a na marginama tih okupljanja dogodili su se pravi izgredi: paleži, pljačke, ubojstva. Najmanje 25 ljudi ubijeno je tijekom tih prosvjeda, prema Guardianu. Vandalizam je uzrokovao više od milijardu dolara materijalne štete. Otada su ljevica i desnica u Americi sasvim drugačije tumačile te prosvjede i nemire. Zato i ne čudi da konzervativci i trumpovci sada ističu kontroverzno ponašanje Harris i Walza tijekom tih događaja. Guverner države Minnesote, gdje se nalazi Minneapolis u kojem je Floyd ubijen i u kojoj su najprije izbili prosvjedi, bio je upravo Tim Walz.

FILE PHOTO: Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump gestures at the Bitcoin 2024 event in Nashville, Tennessee, U.S., July 27, 2024. REUTERS/Kevin Wurm/File Photo Photo: KEVIN WURM/REUTERS
Foto: KEVIN WURM/REUTERS

Desnica tvrdi da je Walz bio prespor u mobiliziranju svih resursa savezne države kako bi spriječio nerede, palež i pljačke – prošlo je 18 sati između zahtjeva gradonačelnika Minneapolisa Jacoba Freya da mu je hitno potrebno najmanje 600 članova Nacionalna garde, vojne sile koju kontroliraju savezne države, dok mu Walz napokon nije odobrio njihovo razmještanje, ali u mnogo manjem obujmu, od tek stotinu gardista. Čak i oni koji su na kraju poslani na zadatak učinili su malo kako bi suzbili nerede, žalili su se stanovnici pogođeni neredima.

Senat države Minnesote, koji je pod kontrolom Trumpovih republikanaca, dakle Walzovih političkih protivnika, izradio je kasnije izvještaj u kojem je optužio Walza da je čak i dao povjerljive informacije svojoj 19-godišnjoj kćeri, što je imalo velike posljedice. Hope Walz tada je na Twitteru napisala kako Nacionalna garda neće biti poslana kako bi čuvala red u gradu, što su mnogi protumačili kao svojevrstan mig izgrednicima da mogu nastaviti s kriminalnim potezima. Čak 1500 trgovina, kafića i drugih biznisa oštećeno je ili zapaljeno tijekom izgreda, a zapaljena je čak i policijska postaja u Minneapolisu. Sam je Walz kasnije rekao da vjeruje da su on i njegova vlada u Minnesoti postupali u dobroj vjeri i najbolje što su mogli u danim okolnostima. Guverner je isto tako rekao da je odgovor gradskih vlasti na nerede bio "potpuni neuspjeh".

VEZANI ČLANCI:

Istodobno Trumpova kampanja kritizira i samu Harris zbog toga što je kao senatorica 1. lipnja 2020. pozvala na društvenim mrežama ljude da doniraju organizaciji Minnesota Freedom Fund (MFF), fondu koji je stotine tisuća dolara potrošio kako bi platio jamčevinu za nasilne kriminalce, prema lokalnim medijima. Među njima bili su i silovatelji i napadači od kojih su neki ponovili svoje zločine nakon što su pušteni na slobodu. – Time što je uplatio jamčevinu za opasne kriminalce MFF je uzrokovao bol i nemir za žrtve i sve stanovnike Minnesote koji se više ne osjećaju sigurnima – rekla je republikanska zastupnica u kongresu Minnesote Mary Franson. Očekuje se da će republikanci nastaviti kritizirati poteze demokrata iz ljeta 2020., no sami demokrati ističu da je pravi problem zapravo bilo ponašanje tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

FOTO Ovo je najviši otok u Hrvatskoj, ukupna dužina obale mu iznosi čak 175 km, a ikonska plaža planetarno je poznata

Democratic presidential candidate and U.S. Vice President Kamala Harris and her vice presidential running mate Minnesota Governor Tim Walz
1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije