FORUM ZAKLADE NOVA GRANICA

Geopolitika toliko snažno utječe na konkurentnost država da može i potpuno ugroziti poslovanje strateških kompanija

Foto: Zaklada Nova Granica
1/2
11.10.2024.
u 10:05

Think tank u Dubrovniku okupio je mnoga poznata imena poput Kolinde Grabar Kitarović, Martine Dalić te Capricije Penavić Marshall, bliske suradnice bivših američkih predsjednika Clintona i Obame

U Dubrovniku se ovog tjedna (8. i 9. listopada u hotelu Hilton Imperial) održao prvi godišnji forum think tank Zaklade Nova granica (New Frontier Foundation-NFF) koji je okupio stotinjak uglednika iz Hrvatske i svijeta iz biznisa, politike, diplomacije i think tank zajednice srednje i istočne Europe. Glavna tema i naziv foruma bila je „Konkuretnost i poslovne strategije u geopolitički dinamičnom svijetu“, a iako su se održavali odvojeno, dodatnu važnost forumu dalo je i ‘preklapanje’ sa summitom o Ukrajini u Dubrovniku, na kojemu se također razgovaralo o gepolitičkoj situaciji.

„Nepredvidivost šteti investicijama i koči gospodarski rast pa kontinuirano praćenje geopolitike i prilagođavanje poslovnih strategija za kompanije postaje nužnost. Politika i biznis danas funkcioniraju isprepletenije i međuovisnije nego ikad. Fokusirali smo se na regiju srednje i istočne Europe, razgovarajući o tome kako u ovim okolnostima funkcioniraju investicije i tržišta kapitala, kakva je perspektiva konkurenosti EU u globalnim okvirima te može li Inicijativa triju mora pridonijeti povezivanju njezinih članica“, poručio je s foruma osnivač i predsjednik Zaklade Nova granica Natko Vlahović.

Među sudionicima foruma bila je i bliska suradnica bivših američkih predsjednika demokrata Clintona i Obame, Capricia Penavic Marshall, koja je iz pozicije veleposlanice u jednom od najutjecajnijih američkih think tankova, Atlantic Councilu, istaknula ulogu koju takve organizacije imaju u jačanju međunarodne suradnje, boljem razumijevanju između politike i gospodarstva te razumijevanju kompleksnih geopolitičkih odnosa. Osvrnula se i na nadolazeće izbore u SAD-u za koje misli da ovisno o ishodu mogu bitno drugačije odrediti i transatlantske odnose.

Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, kao sudionica foruma, istaknula je važnost Inicijative triju mora, te naglasila kako rat u Ukrajini može biti poticaj za jačanje investicijskog kapaciteta Inicijative i projekata u regiji koja je trenutno “kralježnica otpornosti EU”. Kao liderica odnosno predsjednica uprave hrvatske strateške prehrambene kompanije Podravka Martina Dalić na forumu se osvrnula na važnost održive proizvodnje i sigurnosti opskrbe hranom u kontekstu klimatskih promjena, rastuće cijene energije i globalnih logističkih poremećaja.

POVEZANI ČLANCI:

Osim njih na forumu su sudjelovali i predsjednik Varšavskog sigurnosnog foruma Zbigniew Pisarski, potpredsjednik Atlantic grupe Neven Vranković, savjetnica za politička pitanja Googlea Julia Schvarcova i drugi. Zakladu Nova granica inicirao je i osnovao krajem 2023. Natko Vlahović u suradnji s Ivanom Kurtovićem i Tomislavom Lacovićem. Vlahović je pak osnivač i čelni čovjek Vlahović grupe, najprestižnije i najstarije domaće tvrtke specijalizirane za lobiranje. 

Jedan od projekta na kojem je think tank počeo raditi je pronalaženje načina za privlačenje novog kapitala u fond inicijative Triju mora (3SI), te kako inicirati prekogranične projekte koje bi fond financirao. Hrvatska vlada je dosad uložila 20 milijuna eura u fond inicijative triju mora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije