Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ OSIJEK '91. U samo osam dana sudac odbio dva zahtjeva za Glavašev pritvor

Glavaš bez pritvora: Faberov novi pucanj u prazno

hrv-fab-txt.jpg
import
28.07.2006.
u 20:00

Istražni sudac Zdenko Posavec, jedan od nekolicine koji procesuira ratne zločine, odbio je jučer drugi zahtjev Državnog odvjetništva za pritvaranje Branimira Glavaša zbog utjecaja na svjedoke. Sudac koji se zbog tog zahtjeva jučer vratio s godišnjeg odmora, zaključio je da DORH nije ponudio bitno nove dokaze koji nisu bili poznati pri odlučivanju o prvom zahtjevu, s kojim je DORH došao pred sud prije tjedan dana. Tako su u samo osam dana glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ali još i više ravnatelj osječko-baranjske policije Vladimir Faber koji dokazima servisira DORH, pretrpjeli drugi poraz.

Autonomija suda
Obrazloženje kojim je sudac Posavec objasnio svoju odluku otkrilo je i "snagu" predočenih dokaza koje je DORH-u prikupila policija. Neslužbeno se, naime, plasirala informacija da su ovaj put dostavljeni podaci o konkretnim prijetnjama upućenim nekolicini svjedoka koji nisu bili poznati prilikom prvog traženja pritvora. Dodatno je DORH dostavio i snimke Glavaševih konferencija za novinare koje su zbog žestine protumačene kao pokušaj zastrašivanja svjedoka. Na koncu se, što se vidi iz priopćenja, sudac suočio s tankim i manje-više poznatim stvarima.

To što je DORH poslao novi zahtjev za pritvaranje ni tjedan dana otkako im je prvi odbijen doživljeno je na različite načine. Među ostalim i tako da je DORH zapeo u stupici jer suci ne prate njihove poteze, što je izazvalo napetost između suda kao najslabije karike i tužiteljstva.

No, stručnjak za kazneno pravo Ivo Josipović kaže da sud ima autonomiju i nitko od njega ne smije očekivati da postupa prema potrebama. Tužiteljstvo je, kaže Josipović, samo strana u postupku. O dojmu kako je u medijskoj bitki Glavaš nadigrao Bajića, Josipović kaže da je slučaj Glavaš velik i važan s više aspekata. No, isto se tako može reći da je otvaranje istrage bila pobjeda DORH-a, kaže Josipović.

Pritvor svaki tjedan
Čini se da bi najosporavaniji u slučaju mogao biti Faber, kojega Glavaš već dugo optužuje da frizira dokaze kako bi ga "zatarabio". Vlado Jukić, HSP-ov član Mandatno-imunitetnog povjerenstva, tijela koje bi, da je sudac odlučio drukčije, već sljedeći tjedan odlučivalo o pritvoru, kaže da nije jasno što se događa i što policija radi. "Sve mi ovo izgleda kao pritisak policije i tužiteljstva na sud. Ovako mogu tražiti pritvor svaki tjedan, dok valjda sudac ne popusti. Ne znam dokad će trajati ta farsa", kaže Jukić.

I HNS-ovu članu MIP-a Srećku Ferenčaku čini se da u tom slučaju nešto ne štima. Sumnja da je realno govoriti o pritisku na svjedoke koji su već dali iskaze, a potpuno promašenima drži sumnje u vjerodostojnost suca jer, kaže Ferenčak, sudac nema razloga štititi Glavaša.


Na kavi s Vasićem

Glavaš je jučer neočekivano dobio dodatni argument za svoje stalne optužbe protiv Vladimira Fabera. Tijekom prijepodneva, kaže Glavaš, nazvao ga je prijatelj iz Vukovara i rekao da upravo gleda kako u lokalnom kafiću Faber razgovara s Nikolom Vasićem, za čije je maltretiranje Glavaš osumnjčen još u istražnom zahtjevu. Ako je to točno, Faber je izašao iz županije u kojoj ima ovlasti, prešao u drugu u kojoj ih nema i razgovarao sa čovjekom koji nije u njegovoj nadležnosti, kaže Glavaš. “Imam razloga sumnjati da Faber čini kazneno djelo pritiska na potencijalnog svjedoka. Da je on mene vidio na kavi s Vasićem, odmah bi tražio da me se pritvori zog utjecaja na svjedoka”, zaključuje Glavaš.


Zamjenski odvjetnici

Zahtjev za pritvaranjem Glavašu nije mogao pasti u nezgodnijem trenutku. On je već bio sa sinom u Lukoranu na Ugljanu, a razišao se i njegov odvjetnički tim. Zagrebački odvjetnik Ante Madunić u poznatoj je ortopedskoj klinici u Lovranu upravo operirao kuk, pa je vezan uz postelju. Osječki odvjetnici Marko Dumančić i Dražen Matijević uputili su se na odmor, jedan na Kupres, a drugi na jedrenje. Zamjensku punomoć za zastupanje Glavaša dobilo je stoga Odvjetničko društvo Kardum i partneri iz Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije