Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
operacija 'Global Chain'

Globalna akcija protiv trgovanja ljudima: Utvrđeno 1.426 potencijalnih žrtava, uhićeno 212 osoba

FILE PHOTO: A man passes an Interpol logo during the handing over ceremony of the new premises for Interpol's Global Complex for Innovation in Singapore
Foto: EDGAR SU/REUTERS
1/3
01.06.2023.
u 14:03

Tijekom zajedničkih operativnih akcija, oko 130.000 službenika diljem svijeta provjerilo je 1,6 milijuna ljudi, 25.400 lokacija, 153.300 vozila i 72.850 dokumenata

U globalnoj operaciji protiv trgovanja ljudima identificirano je 1.426 potencijalnih žrtava, izvijestilo je Ravnateljstvo policije te opisalo detalje velike akcije. Naime, između 8. i 15. svibnja u 44 zemlje održana je globalna akcija usmjerena protiv trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala. Od spomenute 44 zemlje, njih 25 su države članice Europske unije. Operaciju Globalni lanac (Global Chain), koja je uključivala EMPACT Joint Action Days protiv trgovine ljudima, vodila je Austrija, suvoditeljica je bila Rumunjska, a koordinirali su Europol, Frontex i INTERPOL. Zajedničke akcije, ističe Ravnateljstvo, uključile su širok raspon tijela za provođenje zakona, uključujući policiju, agencije za imigraciju i graničnu kontrolu, prometnu policiju, socijalne službe i službe za zaštitu djece.

"Zajedničke aktivnosti usmjerene su na otkrivanje i razbijanje organiziranih kriminalnih skupina koje se bave trgovinom ljudima, posebice trgovinom djecom, seksualnim iskorištavanjem, prisilnim kriminalom i prisilnim prosjačenjem. Glavni ciljevi operacije Globalni lanac bili su identificirati, zaštititi i uputiti žrtve i potencijalne žrtve trgovanja ljudima za pomoć. Konkretne akcije usmjerene su na razbijanje kriminalnih mreža koje potencijalno iskorištavaju žrtve podrijetlom iz Južne Amerike, Azije, Afrike, zapadnog Balkana i Ukrajine. Zajedničko i koordinirano djelovanje različitih tijela stoga je bilo ključno za razvoj operativnih aktivnosti", opisalo je Ravnateljstvo policije.

VEZANI ČLANCI:

Trajne radnje provedbe na terenu, dodaje se, dovele su do 212 uhićenja i identificiranja 1.426 potencijalnih žrtava, dok su pokrenute 244 nove istrage. Vlasti su bile prisutne na graničnim prijelazima i glavnim prometnim čvorištima kako bi identificirale potencijalne žrtve i osumnjičenike, a zemlje su prilagodile svoje operativne aktivnosti vrstama trgovine ljudima koje prevladavaju u njihovim regijama. Ukupno su nadzirana 8.644 leta, a aktivno su nadzirana 3.984 granična prijelaza. Europol, Frontex i INTERPOL koordinirali su operacijom u jedinstvenom pokušaju udruživanja snaga protiv trgovaca ljudima koji su aktivni diljem svijeta.

Tijekom zajedničkih operativnih akcija, oko 130.000 službenika diljem svijeta provjerilo je 1,6 milijuna ljudi, 25.400 lokacija, 153.300 vozila i 72.850 dokumenata. Ravnateljstvo policije istaknulo je i neke konkretne primjere.

VEZANI ČLANCI:

Istražitelji u Švedskoj identificirali su pet maloljetnih dječaka na poznatom prostoru za prosjačenje, u društvu 19-godišnjeg mladića. U svojim izjavama dječaci su naveli da im je odrasla osoba bila šef, nadgledajući njihovo prosjačenje. U Srbiji je uhićeno šest osumnjičenika za seksualno iskorištavanje deset žena, a jedan osumnjičenik za iskorištavanje jedne žene u vidu prisiljavanja na prosjačenje i prisiljavanje na kriminal. Rumunjske vlasti provele su 19 pretraga kuća i uhitile četiri osobe osumnjičene za radno iskorištavanje najmanje osam žrtava. U Sjevernoj Makedoniji uhićeno je 11 osumnjičenih za seksualno iskorištavanje maloljetnika i trgovinu ljudima. U Kolumbiji je identificirano 27 žrtava seksualnog iskorištavanja, a sedam osumnjičenih je uhićeno.

"Trgovci ljudima ciljaju najugroženije skupine, uključujući djecu. Maloljetnicima se trguje radi seksualnog i radnog iskorištavanja. Kriminalci tjeraju djecu na prosjačenje ili čine razne zločine, poput krijumčarenja ilegalne robe i sitnog kriminala. Trgovina djecom i dalje se u velikoj mjeri nedovoljno prijavljuje. Unutar EU-a djecom uglavnom trguju njihovi rođaci. Ove zločinačke organizacije, povezane velikim mrežama klanova, djeluju u nekoliko zemalja i premještaju djecu preko granica. Maloljetnici iz zemalja izvan EU-a mogu postati žrtve trgovaca ljudima koji surađuju s odraslim osobama koje prate djecu, pretvarajući se da su njihovi rođaci ili zakonski skrbnici", navodi Ravnateljstvo.

VIDEO Kraj agonije Hrvata nakon gotovo 6 mjeseci: Sutkinja ih oslobodila i odbacila optužnicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije