EUROPSKA UNIJA

GMO podijelio Europsku uniju

15.09.2002.
u 00:00

Da se u Europskoj uniji ukine tri godine star moratorij na odobravanje novih genetički izmijenjenih organizama (GMO) zatražio je europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača David Byrne na neformalnome sastanku ministara poljoprivrede europske petnaestorice u Nyborgu. Iako je Eurobarometrovo istraživanje pokazalo je da 70,6 posto Europljana ne pada na pamet kupiti proizvod koji sadrži GMO, koliko god jeftiniji bio od zdrave hrane.

U EU nije zabranjeno uvoziti proizvode koji sadrže već odobrene GMO, samo ih treba vidljivo označiti. Europsko povjerenstvo zahtijeva takvu oznaku ako više od jedan posto pojedinoga proizvoda predstavlja GMO, a Europski je parlament tu granicu snizio na 0,5 posto.

O oba se prijedloga očekuje vatrena rasprava na Europskome vijeću ministara za okoliš 17. listopada u Bruxellesu, a Byrneovo zauzimanje za liberalizaciju GMO-a - znak popuštanja američkome pritisku - dolit će ulje na vatru. Amerikanci, najveći proizvođači GMO-a, prijete da će tužiti EU Svjetskoj trgovinskoj organizaciji da ometa slobodnu trgovinu ako ne ukine moratorij, te da će samo za izgubljenu dobit proizvođača genetički izmijenjenoga kukuruza zahtijevati 300 milijuna dolara odštete.

Byrneova je izjava udarac i europskome povjereniku za poljoprivredu i ribarstvo Franzu Fischleru, koji nastoji progurati prijedlog da se novčanu potporu poljoprivrednicima više ne veže uz proizvedenu količinu - a GMO daje najveće prinose - nego da se potiče proizvodnju zdrave hrane i očuvanje okoliša. No, danska je ministrica poljoprivrede Mariann Fischer Boel u Nyborgu izjavila da se Fischlerov prijedlog tijekom danskoga predsjedanja EU neće moći provesti.

Amerikancima se žuri jer će se, ako EU ne popusti, moratorij na GMO uskoro protegnuti i na deset budućih članica EU. Ipak, njihova pobjeda još nije sigurna. Europska povjerenica za okoliš Margot Wahllström nazvala je Byrneov prijedlog "debelo preuranjenim".

Stojan de Prato

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije