GLOBUS

Godina zatvora zbog nijekanja holokausta

05.09.2003.
u 00:00

BEČ - Pedesetdvogodišnji Austrijanac Wolfgang F. osuđen je na godinu dana zatvora zato što je distribuirao letke u kojima je nijekao holokaust. Tijekom suđenja optuženi je izjavio da nije kriv te da je "samo govorio istinu", a sudac je u jednom trenutku morao isprazniti sudnicu budući da su neki u publici izražavali solidarnost s optuženim. Wolfgang F. bio je lokalni vijećnik desničarske Slobodarske stranke, ali je iz stranke izbačen 1994. godine. Tvrdio je da su plinske komore u koncentracijskim logorima Dachau i Mauthausen sagrađene tek nakon Drugog svjetskog rata. (H)

Izvan SAD-a rođeno 33 milijuna stanovnika

WASHINGTON - SAD imaju 33 milijuna stanovnika koji su rođeni u inozemstvu, što je 6,9 milijuna više negoli 2000. godine. Rođeni u inozemstvu čine 11,8 posto ukupnog broja stanovnika u SAD. Kalifornija je, sa 26,9 posto, savezna država s najvećim udjelom stanovnika rođenih u inozemstvu, dok ih je najmanje u Mississippiju. Najviše je sadašnjih stanovnika Sjedinjenih Država koji nisu u njima rođeni došlo iz Latinske Amerike, 52 posto, 27 posto iz Azije i 15 posto iz Europe. (H)

Đinđićevo se ubojstvo spremalo mjesecima

BEOGRAD - Atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića pripreman je od kraja 2002. godine do dana na koji je atentat izveden, 12. ožujka 2003., a u organizaciju su bile uključene 44 osobe, kaže se u optužnici Specijalnog tužiteljstva u Beogradu, koju je objavio dnevnik "Glas javnosti". Za Milorada Lukovića Legiju i Dušana Spasojevića Šiptara, vođe "zemunskog klana" Specijalno tužiteljstvo u optužnici tvrdi da su organizirali premijerovo ubojstvo. (H)

Pakistanci u lovu na Bin Ladena

ISLAMABAD - Pakistanske su vlasti poslale dodatne vojne snage na granicu s Afganistanom jer se nagađalo o tomu da bi se mogla pokrenuti akcija "potjere za Osamom bin Ladenom", izvijestile su jučer novinske agencije. Nagađanja je, prema pisanju lista "The News", potaknuo ministar unutrašnjih poslova Faisal Saleh Hayat izjavom da se "ne zna gdje je točno najtraženiji čovjek na svijetu i šef Al-Qa"ide", no da se "obruč steže". (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije