Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uputio kritiku

Gong: Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav

Zagreb: GONG raspravljao o spuštanju dobne granice za politi?ko sudjelovanje na 16 godina
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
20.04.2024.
u 15:47

Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.

"Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Zorana Milanovića za predsjednika Vlade", smatra Gong. Većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav, no, dodao je Gong, Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. 

"Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava", ističe se. Većina ustavnih sudaca svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Milanoviću i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar, upozorava Gong.

S druge strane, u skladu sa svojom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Milanović je morao dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentarnim izborima, što nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. "Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine", pita se u Gong.

VEZANI ČLANCI: 

Ustavni sud je po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su iz Gonga upozoravali u slučaju Markova trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku, koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti Milanoviću da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. "Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora", navodi Gong.

VIDEO: Šeparović: 'Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik buduće vlade'

Ključne riječi

Komentara 3

MO
MOSAD
15:56 20.04.2024.

Ovi su kao neki demokrati,za posti anje zakona,protiv exstremizma,za građane i onda svim snagama zele izjednačiti lu..g ZM i ustavni sud nebi li opravdali kaos koji zeli proizvesti ekstemna ,nazadna i lrezuba ju desnica predvođena ZM.Narode moj navijamo da HDZ sastavi vladu ili nam se pise 45.

BI
Bionicman
16:06 20.04.2024.

Koliko ima Ustavnih strucnjaka u toj udruzi GONG? Zanimljivo je i to da svi njihovi celnici nakon zavrsetka 'karijere u gongu' se pridruze SDPu. Toliko o njihovoj neutralnosti. Nadalje, kada je lijevo liberalna strana u krivu, onda su po njihovimvim kriterijama svi zajedno u krivu. A kada je desnica u krivu onda je samo Plenkovic i HDZ u krivu. A to se moze reci i za vecinu medija i za HND. Na primjer na Milanovicevoj presici jucer, netko mu postavi pitanje, a on dade 'bull shit' odgovor i svi to prihvate kao 10 komandi. A da je Plenkovic tako nesto odgovorio jos bi mu postavili deset istih pitanja. Poruka za GONGASe: Ne trebate te se obavezno javljati ne zelimo vas cuti jer ste iritantni - a pogotovo kad pomislim da vas narod placa od nasih poreza.

Avatar R2D2
R2D2
19:44 20.04.2024.

Ova antidržavna organizacija koja se na sumnjiv način financira nije neutralna i kao tskva nema pravo istupati i prozivati ikoga, a najmanje Ustavni sud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije