Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institucije zabarikadirane

GONG zatražio od Ustavnog suda da ispita ustavnost zatvaranja Markovog trga

Zgrade Vlade i Sabora zasvijetlile u bojama ukrajinske zastave
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
27.07.2023.
u 11:47

Postavljene ograde nikako nisu kvalitetno sredstvo zaštite od novih napada, a jedina im je svrha da čine jedan štićeni prostor prve kategorije privatnim parkiralištem vladajućih, tvrde u GONG-u

GONG je danas Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke kojom je Markov trg već preko tisuću dana zatvoren za javnost.  - Zatražili smo od Ustavnog suda da ispita ustavnost i zakonitost Uredbe o dopuni Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja prema kojoj je Markov trg štićeni prostor zatvoren za slobodno okupljanje i kretanje.

Gotovo tri godine nakon napada na zgradu Vlade, Markov trg je zatvoren metalnim ogradama za građane i građanke. Iako je Županijsko državno odvjetništvo nakon gotovo godinu dana izvida i dokaznih radnji utvrdilo sve relevantne okolnosti te nisu prikupljeni podaci iz kojih bi proizlazilo da su uz navedenog pojedinca sudjelovale druge osobe, trg je ostao trajno zatvoren za javnost bez pravog objašnjenja. Premda prosvjedi nisu zabranjeni, za njihovo održavanje nije se oslobađalo više od 400 metara četvornih, što raspršuje prosvjednike po okolnim uskim ulicama i time ih udaljava od onih do kojih su došli kako bi im prenijeli svoju poruku.

Pritom nije precizno dokazano zašto je nametnuto takvo ograničenje okupljanja, kao i slobodno kretanje građankama i građanima po povijesnom trgu kada sa sigurnosnog aspekta, odnosno ponavljanja napada poput onog u listopadu 2020., nema adekvatnih procjena ili dokaza o povećanom riziku - stoji u dopisu GONG-a u kojem se dalje navodi kako je rizik od terorističkih napada u Hrvatskoj nizak, o čemu svjedoče i izvješća nadležnih institucija.

POVEZANI ČLANCI:

Prostor otvoriti za slobodno okupljanje

Dodaje se kako javnost nije upoznata s razmjerima opasnosti od novog napada jer nadležne službe na GONG-ove upite odgovaraju da bi time ugrozile sigurnosni režim tog novog štićenog prostora koji je sam po sebi arbitraran i manjkav.  - Postavljene ograde nikako nisu kvalitetno sredstvo zaštite od novih napada, a jedina im je svrha da čine jedan štićeni prostor prve kategorije privatnim parkiralištem vladajućih. Stanarima i stanarkama Gornjeg grada otežano je kretanje po svojoj četvrti i time narušena kvaliteta života, a sama četvrt čini povijesno središte glavnog grada i turističku atrakciju, koja je ovakvim sigurnosnim režimom kakav prije nikad nije bio uveden narušena na neodređeno vrijeme.

Ovakav režim zaštite Markovog trga nije kritiziran samo od strane organizacija civilnog društva te građanki i građana grada Zagreba, već i političara i zastupnika Hrvatskog sabora koji svakodnevno prolaze trgom. GONG već dugo apelira na vlasti da otvore Markov trg građankama i građanima - ističe GONG podsjećajući da se na Markovom trgu nalaze ključne demokratske institucije - Vlada, Sabor i Ustavni sud - do kojih građani i građanke ne mogu doći bez prethodne najave i registracije kod policijskog službenika na ogradi koja opasava taj prostor. 

- Osiguranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti treba organizirati tako da taj prostor istodobno bude otvoren i za slobodno okupljanje. Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno - naglašavaju u GONG-u.

>> VIDEO Reakcija Damira Habijana na izjave Marije Selak Raspudić

Komentara 3

FR
frane19
12:34 27.07.2023.

Izvinite, nisam iz Zagreba, bio samo 1 put. Posjetio sam Trg Sv. Marka, pa me zanima, gdje se nalazi ovaj Markov trg. Potražio na googlu, nema. Molio bih pojašnjenje. Ako opet navratim u Zagreb, da ne završim na krivom trgu.

BJ
bjmaro
19:47 27.07.2023.

Ova ekipa iz GONGA najviše na svijetu mrzi "vladajuće" ,a onda sami sebe. hahaha koji jad i čemer

BJ
bjmaro
19:44 27.07.2023.

Trebalo bi zatražiti mišljenje Ustavnog suda da li udruge osnovane i financirane iz inozemstva koje svojim radom provodi interese osnivača , a sve umotano "učenju demokratskog izričaja" nas hrvatskih "seljačina" je skladu sa zakonom i običajima našeg naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije