Doktori upozoravaju

Goran Tešović: Prema definiciji, mi imamo epidemiju

Otvoreno
Foto: HRT Screenshot
08.06.2018.
u 09:16

"Poznato je da nijedno cijepivo nije 100 posto učinkovito", objasnila je Pem Novosel

U četvrtak se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno razgovaralo o problemu cijepljenja djece nakon najnovije pojave ospica u Dubrovniku, a gdje se zarazio liječnik koji je bio cijepljen. 

U emisiji su gostovali dr. med. Iva Pem Novosel, spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prof. dr. Vladimir Trkulja iz Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu i prim. dr. sc. Darko Richter, specijalist pedijatrije i uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije u KBC-u Zagreb.

Pem Novosel je potvrdila je da su u Dubrovniku zaražene još dvije osobe.

"Nema potvrde da su cijepljene. Jedna je zaposlenik bolnice, druga posjetitelj. Inkubacija može trajati 7-14 dana, maksimalno 21 dan", rekla je potvrdivši da su posjete u bolnici zabranjen.

"On spada u kategoriju nereaktora. To je mali postotak ljudi, čiji imunosni sustav i nakon primljene obje doze nije odreagirao stvaranjem zaštitnih protutijela. Poznato je da nijedno cijepivo nije 100 posto učinkovito", objasnila je slučaj zaraženog liječnika. 

Nadovezao se Trkulja: "Ovo nije ništa neobično. Nekome aspirin pomogne odmah, nekome ne pomogne. Protokol cijepljenja, kad je proveden, sa svim svojim "rupicama", kolektivno populaciji omogućuje da nema slučaja zaraze".

Richter je pojasnio proceduru s roditeljima koji ne žele cijepiti dijete.

"Roditelji ne moraju potpisati da odbijaju cijepiti djecu, a sestre ih tada upute da razgovaraju s epidemiologom, ako i dalje nije došlo do cijepljenja, onda se prijavljuju Ministarstvu zdravstva, odnosno sanitarnoj inspekciji i na kraju, ako se i dalje odbija cijepljenje, ide prekršajni postupak i kazna je 2000 kn", kazao je Richter, a Tešović se nadovezao apelom roditeljima.

"Cijepite svoju djecu, kao što smo mi cijepili svoju. Istina se bazira na činjenicama", rekao je dodavši kako u Hrvatskoj postoji epidemija, iako umiruje: "Epidemija se definira kao tri i više slučaja u vremenskoj i prostornoj povezanosti. Dakle mi imamo epidemiju jer imamo više od tri slučaja, ako ćemo striktno i formalno. Nemamo veliku epidemiju - bilo bi ispravno reći. Hoćemo li je imati - vidjet ćemo", zaključio je. 

Otvoreno
1/10

 

 

Komentara 3

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:07 08.06.2018.

Je li to onaj Tešović koji je na platnom spisku GSK čija cjepiva promovira? A stvarno ste ovce kad se dajete manipulirati od farmakomafije.

Avatar raco
raco
09:20 08.06.2018.

jedino su u studiju falili protivnici cijepljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije