Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALI MAESTRO

Gotovac: Nisam pogodovao Staniću ni oštetio državni proračun

02.02.2009.
u 13:59

Upozorio bih na iracionalnost ove optužnice. Naime, ja i Svjetlan Stanić prijatelji smo godinama, no usprkos tome, nisam mu ni na jedan način pogodovao ili ga stavio u povlašten položaj – kazao je jučer u svojoj obrani Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, kojem se sudi u tzv. Malom maestru.

Teza bez smisla
– Cijela ta teza da sam mu htio pogodovati nema smisla, jer je moja dužnost kao potpresjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju bila da pripremam prodaje poduzeća, vodim koordinaciju natječaja i tome slično. Ja objektivno ni Staniću ni ikom drugom nisam pogodovao jer se radilo o pukoj analizi, a Upravni odbor nije favorizirao ponuđivače. Bio sam zadužen za 1000 firmi, što znači da se osobno nisam mogao angažirati.

Čak ni nakon dvije godine ne razumijem konstataciju da sam imao namjeru Stanića materijalno okoristiti, jer je Dalmacijavino bilo poduzeće sa 400 milijuna kuna duga i u velikim problemima. Stanić je za Dalmacijavino bio zainteresiran gotovo četiri godine, a da sam ja korumptivna osoba, mogao sam mu davati informacije ispod stola, no umjesto toga uputio sam ga da prikupi dokumentaciju, napravi dubinsku analizu, reviziju i slično – kazao je Gotovac.

U vrlo opširnoj obrani, Gotovac je nekoliko sati objašnjavao svoje djelovanje u HFP-u, prijateljstvo sa Stanićem te način djelovanja HFP-a.

Išli u Pariz
– Istina je da mi je poklonio peku vrijednu 200 kuna te da mi je platio dva noćenja u Monte Carlu. No to nije rezultat nečeg što sam mu ja napravio, nego je to produkt prijateljstva u kojem postoji komponenta darivanja.

Moja supruga i ja smo primjerice njega i njegovu suprugu vodili u Pariz na Fashion Week, jer je moja supruga dobila četiri pozivnice – kazao je Gotovac.

Poduzetnik Svjetlan Stanić, koji se tereti da je Gotovca pokušao podmititi, svoju obranu je iznio u sličnom tonu kao i Gotovac. Malo manje opširno nego on, objasnio je kako je uistinu bio zainteresiran za kupovinu Dalmacijavina.

– O Dalmacijavinu sam ja imao više informacija nego Gotovac, tako da mi on u tome nije mogao pomoći. Zanimala me kupovina Dalmacijavina, a ne nekretnina na pomorskom dobru. Sada kad se sve na koncu zbroji, ja sam ispao budala – kazao je Stanić.

Suđenje se nastavlja danas kada će Stanić odgovarati na pitanja, a nakon toga će uslijediti završne riječi stranaka, ukoliko ne bude nadopune dokaznih prijedloga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije