akcija

Gotovo je zimovanje, ribe voze u mrjestilište

ribnjak
Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell
08.04.2011.
u 09:00

Ribnjaci d.o.o., kćerinska tvrtka ŠRD-a Čakovec, dvogodišnji su riblji mlađ već prodali po cijeloj Hrvatskoj

Dok su se na velikom tanjuru od “rosfraja” pržili fileti svježeg tolstolobika i mamili mirisom, ribiči ŠRD-a Čakovec na ribnjacima Balogovec u gornjem Međimurju mrežama su iz isušenog ribnjaka vadili vretenaste šarane i kanadske grgeče te ih stavljali u goleme posude s vodom.

- Radimo proljetni premještaj matičnog jata. Iz zimovnika premještamo ga u mrjestilišta. A uzgojno jato premještamo u uzgojne ribnjake - objasnio nam je Antun Gotal, voditelj akvakulture u tvrtki Ribnjaci d.o.o., kćerinskoj tvrtci ŠRD-a koja proizvodi riblji mlađ. Ispražnjeni će zimovnik, kad se osuši, povapniti kako bi mu popravili pH vrijednost. Potom će staviti i konjski gnoj zbog planktona.

Dvogodišnji riblji mlađ već su rasprodali po cijeloj Hrvatskoj - od Podravine do Istre.

- Uzeli su ga veća ribogojilišta, a i manji privatni ribnjaci koji poribljavaju po gospodarskoj osnovi. Nemamo problema s plasmanom mlađa, sve prodamo - kaže Gotal te tvrdi da imaju najzdraviju ribu, što je utvrdio Veterinarski institut iz Zagreba. Uzgajaju i linjake, amure, štuke... Godišnje proizvedu do šest tona šaranskih vrsta te do 600 kilograma grabežljivaca. U Međimurju jedini proizvode mlađ, a i šire, jer ostali uglavnom proizvode konzumnu ribu, tvrdi Gotal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije