Ukrajinski predsjednik u Bruxellesu

Gotovo svi EU čelnici srdačno dočekali Zelenskog: Samo Orban nije pljeskao

Zelenskiy addresses European Parliament in Brussels
Foto: DAINA LE LARDIC/EU 2023/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.02.2023.
u 16:40

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da su neki europski čelnici okupljeni na samitu u Bruxellesu obećali isporučiti Ukrajini borbene zrakoplove kako bi se zemlja oduprla ruskoj invaziji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u Bruxelles gdje su ga dočekali EU čelnici. Svi oni, osim mađarskog premijera Viktora Orbana, dočekali su Zelenskog sa srdačnim pljeskom. Do su drugi EU lideri pljeskali, Orban je stajao ozbiljnog izraza lica. Belgijski političar Guy Verhofstadt na Twitteru je kritizirao Orbana zbog takvog poteza te ustvrdio kako on ne može "skupiti ni pristojnosti da zaplješće". Video susreta Zelenskog i EU čelnika brzo se proširio društvenim mrežama, a fokus je upravo bio na Orbanu. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da su neki europski čelnici okupljeni na samitu u Bruxellesu obećali isporučiti Ukrajini borbene zrakoplove kako bi se zemlja oduprla ruskoj invaziji. Nije iznio pojedinosti o obećanjima niti je bilo koja europska zemlja dosad potvrdila njegovu izjavu koja bi mogla značiti jednu od najvećih prekretnica u pomoći zapadnih zemalja Ukrajini.

"Europa će biti s nama do pobjede. Čuo sam to od brojnih europskih čelnika... spremnost da nam daju potrebno oružje i podršku, uključujući zrakoplove", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

"Imat ću sada niz bilateralnih sastanaka, razgovarat ćemo o borbenim zrakoplovima i drugim zrakoplovima", rekao je. 

Zelenskiy addresses European Parliament in Brussels
1/8

Nešto prije njegove izjave, njegov predstojnik ureda Andrij Jermak objavio je na društvenoj mreži "Pitanje dalekometnog oružja i borbenih zrakoplova za Ukrajinu je riješeno". "Pojedinosti slijede", dodao je.

Zapadne zemlje opskrbljivale su te i dalje opskrbljuju Ukrajinu oružjem, no do sada su odbijale isporučiti borbene zrakoplove ili dalekometne projektile koji su sposobni gađati ciljeve duboko u Rusiji.

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je uvježbati ukrajinske pilote za upravljanje naprednim borbenim avionima iz arsenala NATO-a, no nije do sada izrijekom rekao da će isporučiti zrakoplove.

Komentara 46

ST
Stvarnost
18:11 09.02.2023.

Dal im je Zelenski svirao klavir🤣🤣🤣

AM
amorphius
18:27 09.02.2023.

orban ima demokratsko pravo da ne plješće, ako ima drugo mišljenje. to pravo treba držati visoko ako ne želimo sami sebe lagati.

DU
Deleted user
18:02 09.02.2023.

Veleposlanik Sirije pri UN-u ”Ukinite sankcije, omogućite nam da primamo pomoć” Jesi li pljeskači ( donositelji srece o blagostanja) zadovoljni patnjom siriskog i ukrajinskih naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije