summit čelnika EU

Srdačan susret premijera Plenkovića i Volodimira Zelenskog u Bruxellesu

Plenković i Zelenski
Foto: Tomislav Krasnec
1/4
09.02.2023.
u 13:03

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski popraćen je burnim pljeskom i ovacijama u Europskom parlamentu u kojem je održao govor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Bruxellesu je, gdje sudjeluje na summitu čelnika EU. Zelenskog su u zračnoj luci u Bruxellesu, kamo je doputovao iz Pariza s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dočekali predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Zelenski se potom obratio Europskom parlamentu.

Nakon govora u Europskom parlamentu predsjednik Zelenski sudjeluje kao gost na summitu Europskog vijeća, gdje će održati i niz bilateralnih sastanaka s premijerima i predsjednicima država članica. Bilateralni susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem predviđen je nakon 13 sati. Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec snimio je trenutak susreta Zelenskog i Plenkovića iz Europskog vijeća. 

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Zelenski popraćen je burnim pljeskom i ovacijama u Europskom parlamentu. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola predstavila je ukrajinskog čelnika. "Ukrajina se bori za vrijednosti koje nas vežu, vrijednosti koje nas čine Europljanima, vaša budućnost je u Europskoj uniji", kazala je. "Hvala na ovim snažnim riječima", kazao je Zelenski.

"Ako Ukrajina padne, nestat će vaš način života. Braneći nas, mi branimo vas”, rekao je Zelenski. "Mi, Ukrajinci, branimo se na bojnom polju s vama, branimo se od najveće protueuropske prijetnje modernog svijeta”, rekao je.

Zelenski je opisao Rusiju kao "silu koja je najviše na svijetu antieuropski usmjerena" i rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin "diktator s golemim zalihama i rezervama sovjetskog oružja i oružja diktatorskih režima – posebice Irana". "Pokušali su uništiti nas, Ukrajinu, žele uništiti i europski način života. Mi to nećemo dopustiti", kazao je Zelenski. "Da bi se mogao ovako boriti, Kremlj je cinično i namjerno, godinu za godinom, korak po korak, pokušavao eliminirati ono što mi vidimo kao svoje vrijednosti u Europi", rekao je.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. 

"Nastavljamo podržavati europski put Ukrajine i pružati pomoć ukrajinskom narodu, koji danas brani vrijednosti i slobodu cijele Europe. To je jedinstven stav svih članica, ali i naša zajednička politička i moralna obveza", naveo je Plenković. 

 

Komentara 36

LJ
ljeto90
15:33 09.02.2023.

Mogla bi mobilizacija za Ukrajinu???

Avatar Behemot
Behemot
13:09 09.02.2023.

"Srdačan susret premijera Plenkovića i Volodimira Zelenskog" - zajedno su 3x izbjegli služenje vojnog roka - braća po oružju.

Avatar DAVOR
DAVOR
14:57 09.02.2023.

Srdačan pozdrav dva veleizdajnika svog naroda, ovaj prvi je opljačkao narod a drugi je poslao vlastiti narod da gine za Američke interese jer nije morao, samo je mogao reči NE-NATO i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije