Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u petak je izjavila da plava i zelena Hrvatska imaju ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koji mora biti iskorišten te istaknula da je pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane ključno pitanje nacionalne sigurnosti.
U uredu predsjednice Republike održan je Dan otvorenih vrata pod nazivom "Zelena i plava Hrvatska“, na kojem je Grabar-Kitarović ugostila predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, priopćeno je iz njezinog Ureda.
Grabar-Kitarović tom je prigodom zahvalila poljoprivrednicima što proizvode hranu bez koje niti jedan čovjek ne može živjeti, što čuvaju hrvatsku biološku raznolikost, kulturu, tradiciju i identitet, istaknuvši kako je pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane ključno pitanje nacionalne sigurnosti.
Kazala je kako bi voljela da kao društvo osvijestimo nužnost primjerenog odnosa prema hrvatskom selu i seljaku, a to je odnos poštovanja i zahvalnosti, dodavši kako se višegodišnji propusti u poljoprivredi odražavaju i na demografiju, jer upravo je iz ruralnih područja najveće iseljavanje.
„Zato vas, koji ste ostali u hrvatskim selima i bavite se poljoprivrednom proizvodnjom, koji radite i stvarate, doživljavam kao sidro i jamstvo života u krajevima koje moramo posebno čuvati“, istaknula je. Kazavši kako su oni dokaz da se unatoč izazovnim uvjetima u hrvatskoj poljoprivredi može uspjeti, Grabar-Kitarović dodala je kako svi koji žele raditi moraju biti podržani od svoje države.
Izrazivši uvjerenje da će Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede napokon dati jasne odgovore na ključna pitanja, Grabar-Kitarović očekuje da će u obzir biti uzete i različitosti naših regija. „Snažno ću se zauzimati za razvoj poljoprivrede kroz istraživanje i razvoj, kroz primjenu novih tehnologija, za generacijsku obnovu te za vraćanje dostojanstva poljoprivrednika poljoprivrednicima i osiguranje njihove konkurentnosti“, izjavila je, dodavši kako Hrvatska - i plava i zelena - ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koji mora biti iskorišten.
Predsjednica je spomenula i najavu Nacionalne udruge ugostitelja da će već dogodine prvi restorani sa 100 posto hrvatskim namirnicama i dizajnom nositi oznake – kravata. U tom smislu, važnim je ocijenila potrebu rada na hrvatskom gastronomskom identitetu, posebice s obzirom na turističke mogućnosti i potrebe.
„Hrvatska ima što ponuditi. Vi i hrana koju proizvodite upravo ste dokaz tomu. Vidim to kao sjajnu priliku ne samo za OPG-ove, male vinare, maslinare, voćare, povrtlare, pčelare nego i za dizajnere, arhitekte i sve ostalo. To je upravo ono kako ja vidim brendiranje Hrvatske u praksi“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.
Hrvatska ima ogroman potencijal za poljoprivredu, najviše Slavonija, ona je i odraz našeg kulturnog identiteta i povijesti, a za budućnost predstavlja još veći značaj, imati "čistu" domaću hranu, koja nije industrijski proizvedena i dio masovne industrije