Žmegač podupire

Grad Kutina želi od Županije preuzeti Dom zdravlja

Dom zdravlja Kutina
Rudolf Krznarić/VLM
24.05.2012.
u 13:36

Prije se nije moralo putovati na pretrage u Sisak, Zagreb i Pakrac, kaže dr. Tropčić

Kutinska vlast jedva je dočekala najavu ministra zdravstva Rajka Ostojića o izmjeni zakona koja bi trebala omogućiti da i gradovi, a ne samo županije kao do sada, mogu osnivati Domove zdravlja na svom području.

Nije to normalno

– Grad Kutina spreman je preuzeti odgovornost za zdravlje svojih građana, a to nas, ako država zadrži postojeću razinu financiranja, neće koštati ništa više nego do sada, dok ćemo imati puno bolju zdravstvenu uslugu, rekao je gradonačelnik Kutine Davor Žmegač komentirajući takvu najavu.

Dom zdravlja Kutina prije dvije godine izdvojen je iz jedinstvenog Županijskog doma zdravlja i od tada je u financijskim problemima.

– Nije normalno da se državna decentralizirana sredstva prikazuju kao ulaganja županije. Mi godišnje plaćamo 250.000 kuna za Dom zdravlja u Kutini, no taj novac moramo prvo uplatiti županiji, pa onda se on procedurom koja zapošljava nepotrebne ljude šalje nazad u Kutinu da bi se platilo plin, voda, struja. To nije u redu i stoga podržavam politiku sadašnjeg ministra zdravstva o decentralizaciji jer je sušta suprotnost politici naše županije, koja sve centralizira, dodaje Žmegač ističuči kako zbog takvih nepotrebnih procedura javna usluga nije efikasna, a košta više nego je nužno. Dr. Mira Tropčić, bivša ravnateljica Doma zdravlja u Kutini, cijeli radni vijek je odradila u kutinskom Domu zdravlja.

Imali ogledni primjerak

– Mi smo nekad imali u Kutini ogledni primjerak zdravstvene zaštite. Kad je bio Dom zdravlja u nadležnosti Grada kod nas je stalno bilo uposleno 12 specijalista liječnika, imali smo organizirane prateće službe, Hitna pomoć bila je kvalitetno organizirana, posebice jer se na autocesti događalo mnogo prometnih nesreća s teškim posljedicama. Kutinjani tada nisu morali putovati po brigu za zdravlje u Zagreb, Sisak, Pakrac, jer su sve pretrage mogli obaviti u kutinskom Domu zdravlja, a danas toga više nema, rekla je dr. Tropčić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije