NE ŽELE VARAŽDINSKI OTPAD

Gradonačelnik Ivanca: ‘Rampa za tuđi otpad ostaje spuštena!’

Varaždin: Podijeljene kante za razvrstavanje otpada
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
29.07.2021.
u 08:39

Batinić je odbio prijedlog da Ivanec sa svojim odlagalištem u Jerovcu postane mjesto na kojem će se rješavati problem varaždinskog smeća opterećenog dugogodišnjim aferama i sudskim postupcima.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić tvrdi da se Grad i gradsku tvrtku Ivkom politički pritišće zbog odlaganja smeća s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na odlagalištu miješanog komunalnog otpada u Jerovcu. Batinić tvrdi da je riječ o političkoj i financijskoj presiji bez presedana.

Nakon nedavnog sastanka varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) s ministrom zaštite okoliša i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem (HDZ) oko rješavanja problema varaždinskog smeća, Ivkomu su stigle rigorozne novčane sankcije. Gradska tvrtka Ivkom kažnjena je sa 100.000 kuna, a direktor s 25.000 kuna. I političkim analfabetima, kažu u Gradu, jasno je da je penalizacija uslijedila kao kazna zbog neposluha, točnije zbog odbijanja da Ivanec provede nezakonitu naredbu Ministarstva zaštite okoliša po kojoj bi se na odlagalištu u Jerovcu počele odlagati tisuće tona miješanog komunalnog otpada iz 15 gradova i općina Varaždinske županije.

Batinić je odbio prijedlog da Ivanec sa svojim odlagalištem u Jerovcu postane mjesto na kojem će se rješavati problem varaždinskog smeća opterećenog dugogodišnjim aferama i sudskim postupcima. Uz novčane kazne, Ivkomu je inspektor poslao i rješenje kojim mu naređuje da u roku od osam dana u Jerovcu mora početi preuzimati otpad iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Trnovca Bartolovečkog, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa te iz Malog i Velikog Bukovca.

– Poručujem političkim akterima koji stoje iza ovoga: Rampa u Jerovcu za tuđi otpad ostaje spuštena – odgovorio je Batinić, koji je i predsjednik Skupštine Ivkoma. Odlagalište Jerovec mora po zakonu preuzeti otpad, tvrde u Gradu Varaždinu i ističu da se gradonačelnik Milorad Batinić, sakupljajući političke poene, oglušio na sve pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 tona otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja tvrtka Čistoća.

Odlagalište Jerovec mora po zakonu preuzeti otpad, tvrde u Gradu Varaždinu i ističu da se gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, sakupljajući političke poene, oglušio na sve pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 tona otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja tvrtka Čistoća.

- Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano - kaže varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i dodaje da nema govora ni o kakvim političkim pritiscima.

- Zakoni i propisi se moraju poštivati - kaže Bosilj.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
09:12 29.07.2021.

kad bi bilo samo 700 tona otpada, ne bi ovo ni završilo u novinama. to bi se dobro naplatilo i tu bi priča stala. al očito je ovo malo dugoročnija namjera. mene inače čudi uopće da kod nas još i ima otvorenih odlagališta, koja rade. tolke milijarde za odvojeno sakupljanje otpada, tolki koncesionari, tolko reciklažnih dvorišta, pogona za preradu, a još uvijek nam je odlagalište najjači način rješavanja svojeg smeća? svatko nek svoje smeće drži pod prozorom, njegovo je. nema ti boljeg načina za smanjivanje količina kad sve što kupiš znaš da će ti biti u stanju, kući. šalim se. al mislim da je za otpad gradnja par spalionica najbolje rješenje. ima filtera koji skidaju sve što treba, i nemaš brige. pa japanci to rade naveliko, po europi spalionice otpada su u centru gradova, i nikom ništa, jedna švedska čak i uvozi otpad za svoje spalionice, jer ih je napravila malo prevelika, pa im fali otpad. al bude ovo zanimljivo, ovo je test države. a balvane na cestama već dugo nismo vidjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije