Nove registarske pločice

Grb na tablicama u EU ima još samo Slovačka

06.03.2015., Zagreb - Ministarstvo unutarnjih poslova, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic  predstavio odabir idejnih rjesenja za nove registracijske plocice vozila u Republici Hrvatskoj.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
11.04.2015.
u 08:15

MUP je predložio autoru odabranog rješenja da umjesto kockica stavi grb, on ju je odbio. Autor Nikola Đurek tvrdi da su ponudili izvedbu s grbom, ali nije prošla pa sada nisu za kompromis.

Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je autoru prvonagrađenog rješenja izgleda novih registarskih oznaka da umjesto kvadrata na pločicama bude hrvatski grb, a svi drugi detalji ostanu onakvi kakvima ih je autorski tim osmislio. Ali po svemu sudeći, od takvog kompromisa neće biti ništa.

'To je odluka premijera'

– Ako MUP ostane pri svome, mi ćemo iz cijele ove priče izaći. Mi smo na natječaj bili poslali i izvedbu s hrvatskim grbom, ali ona nije prošla. Da hoće to cjelovito rješenje, pristali bismo. Ovako nisam siguran – rekao nam je tipograf Nikola Đurek nakon jučerašnjeg sastanka u MUP-u. Đurek je s timom osmislio izgled registarskih oznaka koje je ocjenjivački sud nakon provedenog natječaja ocijenio najboljima.

Dan prije no što je ministar Ranko Ostojić objavio da će na pločicama ipak biti hrvatski grb, a ne kvadrati, Nikola Đurek bio je predao izvedbena rješenja za sve vrste registarskih oznaka. Sve je, kaže, bilo u redu. Sutradan je ministar objavio da se vraća grb. Još je jedan dan prošao dok Đurek nije i službeno obaviješten o odluci.

– Jasno je meni da to nije odluka ministra, već premijera – kaže Nikola Đurek.

Dizajnerska struka obrušila se na novu odluku, ponavljajući da ni ostale zemlje članice EU, osim Slovačke, na pločicama nemaju grb.

Reagiralo je i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) koje od MUP-a traži da poštuje rezultate natječaja koji je sam proveo.

-Smatramo da izbor najboljeg rješenja nacionalnih tablica na temelju jasnih, unaprijed poznatih kriterija i objavljenog projektnog zadatka ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike, nego racionalan, argumentiran i profesionalan te polaziti od strukovnih standarda. Neprihvaćanje suvremenog vizualnog jezika kojim komuniciraju sva tri nagrađena natječajna rješenja govori nam, nažalost, o zastarjelosti pogleda na vizualnu komunikaciju i razvoj suvremenog nacionalnog identiteta, o nepostojanju suvremene vizualne kulture, o nepostojanju osjećaja za granicu iza koje se o stručnim odlukama konstruktivno dogovara sa strukom te konačno – o nepoštovanju institucije javnog natječaja od strane iste ustanove koja ga je raspisala i čije bi vrijednosti trebala braniti- navodi HDD.

MUP bez komentara

U peteročlanom Ocjenjivačkom sudu koje je među 59 na natječaj pristiglih rješenja biralo najbolje bio je i dizajner Dejan Kršić.

– Projekt Nikole Đureka i suradnika bio je najozbiljniji. Na stotinjak stranica bilo je jasno objašnjeno kako predstaviti vizualni identitet Hrvatske na registracijskoj oznaci. Zato smo upravo taj rad i odabrali, sluteći da bi moglo biti političkih problema. Na kraju je pod populističkim pritiscima vođe oporbe donesena odluka da se vrati grb. Pa i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u svom službenom znaku ima dva kvadratića, a na registarskim pločicama policijskih vozila nema grba. Njih nitko ne optužuje da brišu hrvatski identitet – kaže dizajner.

Na temu novih registarskih oznaka u MUP-u jučer nisu imali što reći.

>>Boris Ljubičić: Ovo je kupovanje bodova. Jedino mi nije jasno otkad to SDP sluša Karamarka

>>Dizajneri se žale ministarstvu: Budite dosljedni i poštujte vlastite natječaje

Komentara 179

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
08:28 11.04.2015.

Nije mi jasno šta fali grbu i kome to može smetati ?

MA
MarioG
08:31 11.04.2015.

Čemu uopće mijenjati tablice?

NV
novo vriijeme
08:34 11.04.2015.

Ove dijzajnerske tablice izgledaju neugledno i anemično prema tablici na kojoj je atraktivan hrvatski grb. Umjesto da buče bolje da se ovi dizajneri sakriju u rupu. I Karamarko i Jutarnji piše i Milanović su u pravu grb je najljepši aa sada kome smeta hrvatski identitet da se digla ovakva buka , pitam se pitam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije