veliki trijumf konzervativaca

Grčki premijer Mitsotakis: Podići ću plaće i smanjiti nejednakost

Greece holds general election, in Athens
Foto: LOUIZA VRADI/REUTERS
1/3
27.06.2023.
u 08:00

Bivši bankar iz moćne političke obitelji obećao je povećati prihode od ključne turističke industrije i stvoriti radna mjesta

U Grčkoj veliki trijumf konzervativaca. Grčka konzervativna stranka Nova demokracija uvjerljivo je pobijedila na ponovljenim parlamentarnim izborima u nedjelju, a glasači su njezinu kandidatu Kyriakosu Mitsotakisu jasno povjerili još jedan četverogodišnji premijerski mandat. – Obvezao sam se da ćemo u ovome drugom mandatu ostvariti velike promjene koje su toliko potrebne zemlji – rekao je jučer Mitsotakis predsjednici Katerini Sakellaropoulou nakon što je dobio službeni mandat za sastavljanje vlade.

Stranka desnog centra Nova demokracija osvojila je 40,5 posto glasova, odnosno 158 od 300 zastupničkih mjesta u parlamentu. Ljevičarska Syriza Alexisa Tsiprasa na ovim je izborima doživjela težak poraz osvojivši manje od 18 posto glasova i izgubivši više od 30 zastupničkih mjesta.

– Ovaj rezultat loš je za demokraciju i društvo – komentirao je Tsipras. S druge strane, pobjednik izbora Kyriakos Mitsotakis smatra da je ovo velika pobjeda demokracije.

VEZANI ČLANCI:

– Nova demokracija danas je najmoćnija stranka desnog centra u Europi. Narod nam je dao sigurnu većinu. Ova velika podrška samo uvećava moju odgovornost da odgovorim na nade naroda. Osobno osjećam još snažniju obvezu služiti zemlji svim svojim sposobnostima. Naši ciljevi moraju biti visoki u drugom mandatu koji može transformirati Grčku s dinamičnim stopama rasta koje će podići plaće i smanjiti nejednakosti – rekao je Mitsotakis obećavajući da će se velike reforme odvijati brzo.

Zanimljiv je i veliki uspjeh novostvorene krajnje desničarske antimigrantske stranke Spartanci, koja je osvojila 4,7% glasova, prešavši prag od 3% za ulazak u parlament. Spartanci su se tek ovog mjeseca pojavili kao politička snaga nakon što je Vrhovni sud zabranio još jednu krajnje desničarsku stranku, Grke, a njezin osnivač Ilias Kasidiaris, koji je u zatvoru, podržao je Spartance. Kasidiaris je bio glasnogovornik neonacističke stranke Zlatna zora, koja je zabranjena kao kriminalna organizacija, a njezini lideri dobili su duge zatvorske kazne.

VEZANI ČLANCI:

Zajedno s nacionalističkim Grčkim rješenjem i ultrakonzervativnom strankom Niki (Pobjeda), tri stranke krajnje desnice osvojile su blizu 13% glasova ili 35 mjesta. Socijalistički PASOK osvojio je više od 11%, a komunistički KKE 7%. Zanimljivo je da su stranke krajnje desnice ostvarile najveći uspjeh dajući grčkom parlamentu najdesniji sastav od obnove demokracije 1974. godine.

Mitsotakis (55), bivši bankar i izdanak moćne političke obitelji, obećao je povećati prihode od ključne turističke industrije, stvoriti radna mjesta i podići plaće ne bi li se približile prosjeku EU. Došao je na vlast 2019. nakon što je na izborima pobijedio Syrizu, koja se uzdigla usred dužničke krize, zbog koje je Grčka gotovo izbačena iz eurozone. Mitsotakis, koji je premijer od 2019., obvezao se provesti reforme radi popravljanja kreditnog rejtinga zemlje nakon iscrpljujuće dužničke krize koja deset godina potresa Grčku.

VIDEO Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije