SABOR

Grmoja: Povjerenstvo mora krenuti s radom. Jelkovac: U Most-u su populisti, u HDZ-u legalisti!

Nikola Grmoja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
19.10.2017.
u 11:30

Konkretno koliko je HANZI platio starih potraživanja? Zbog čega tako evidentno kupuje medije kako bi vlada mogla kontrolirati što se u medijima objavljuje - pitao je SDP-ov Gordan Maras.

Sabor danas raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o domovinskoj sigurnosti, no zastupnici su zatražili stanke kako bi progovorili i o najaktualnijoj temi – o Agrokoru.

Mostov Nikola Grmoja osvrnuo se na prijepore o tome može li istražno povjerenstvo o Agrokoru raditi s obzirom na istragu DORH-a ili ne, te podsjetio da je ovih dana predložio da se iz odredbi koje definiraju kojim se temama povjerenstvo može baviti izbace članak koji se tiče kvalitete financijskih izvješća u koncernu Agrokor.

- Samim time više nismo u nikakvom sukobu ili koliziji s ovom istragom koja se trenutno provodi.

Ja sam pripremio novi prijedlog odluke. Kolege mi već ovdje u sabornici potpisuju, ja ću danas dati taj prijedlog u proceduru, očekujem od predsjednika Sabora da pod hitno to stavi na raspravu i glasovanje kako bismo izabrali potpredsjednika saborskog Istražnog povjerenstva ali i kako bismo otklonili bilo kakve argumente iako ti argumenti i ta argumentacija je šuplja, HDZ-ova, da se mi kosimo s istragom koja je u tijeku. Osim toga, ovo što se sinoć dogodilo je još jedan slom HDZ-ove argumentacije jer svi oni koji su bili osumnjičeni su pušteni i pušteni su zato što je u biti sav dokazni materijal u financijskoj forenzici, u financijskim izvještajima i pušteni su jer nema nikakve opasnosti od utjecaja na bilo kakve svjedoke – komentirao je Grmoja. Zato je, tvrdi, HDZ slomljen, i nema druge nego podržati njegov prijedlog koji se može prihvatiti zajedno s točkom o imenovanju potpredsjednika Povjerenstva što je zaboravljeno kad se povjerenstvo osnivalo, pa je među članovima dogovoreno da to bude HDZ-ov Milijan Brkić, a Grmoja bude tajnik.

- Znači nema više nikakvog razloga da saborsko Istražno povjerenstvo ne krene sa svojim radom, ja danas ovo upućujem u proceduru, očekujem podršku i SDP-a, već su me podržali kolega Lovrinović, kolega Aleksić, kolega Hrelja, naravno saborski zastupnici MOST-a. Gotovo je više s navlačenjem hrvatske javnosti, gotovo je više s bježanjem od saborskog Istražnog povjerenstva, nikakva argumentacija više HDZ-a ne stoji, očekujem da se kolegica Jelkovac očituje o ovom što sam ovdje iznio i da jednostavno izglasam novu odluku i krenemo s radom. Hrvatski narod očekuje istinu, punu istinu o Agrokoru, očekuje da pred saborsko Istražno povjerenstvo dođu svi premijer, ministri financija, šefovi Porezne uprave, šefovi HANFA-e, šefovi HNB-a i da odgovorimo na pitanja koja muče hrvatsku javnost – poručuje Grmoja. Svi privedeni članovi uprava Agrokora sinoć su pušteni, podsjeća.

Nikola Grmoja
1/37

- Još jedna kolona koja je izašla iz svojih vila sa zavežljajima u ruci za samo 24 sata vratila se istim putem u svoje vile. Koliko smo mi takvih grupa ispratili ovih godina sa zavežljajem u ruci da bi se ponovno vratili, znači odlazili su u Remetinec i premijer i ministri i pomoćnici i državni tajnici, Sanader, Kalmeta, Livaković, Bandić, Čehok, Mamić, znači svi su oni odlazili i vraćali se istim putem – zaključuje Grmoja.

HDZ-ova Marija Jelkovac, također članica Istražnog povjerenstva, Grmoji kaže kako cijelo vrijeme kroz medije igra svoj igrokaz.

- Kao pravnik ću još jednom reći, članak 4. Zakona o Istražnim povjerenstvima vrlo je jasno rekao ako je pokrenut sudbenim postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano Istražno povjerenstvo, ono će odmah prestati s radom. Zakon iz '96. godine, kad je istražni postupak provodio sud, analogno tome, članak 17. Kaznenog zakona danas važećeg govori o tome kad počinje kazneni postupak i kaže da počinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage.

Time još jednom želim reći, da je sukladno zakonu, vrlo jasno kad mi kao istražno povjerenstvo trebamo prestati s radom – objašnjava Jelkovac te dodaje kako je ta odredba stavljena u zakon jer je zakonodavac smatrao, da ne bi bilo dobro ni "higijenski" da se istovremeno s trajanjem sudskog postupka provodi paralelno neki drugi postupak.

- Znate li vi što će pisati u riješenu o provođenju istrage. Ja ne znam, možda vi znate. Da li vi znate hoće li se istraga kasnije proširivati ili ne? Ne znate, isto kao što ni ja ne znam. Mi ne možemo tako funkcionirati. To ne bi bilo zakonito i ne bi bilo dobro. I to cijelo vrijeme govorimo hrvatskoj javnosti – kaže HDZ-ovka te dodaje kako je razlika njene stranke i Mosta u tome što su u Mostu populisti, a u HDZ-u legalisti.

SDP-ov Gordan Maras postavio je pitanje za izvanrednog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka.

- Politički HDZ jednako je Agrokor! Canjuga, Valentić. Marić... to su ljudi iz HDZ-a i nema PR akcije kojom mogu to sakriti od građana. Tražimo od povjerenika Ramljaka da objavi koliko je platio starih obveza medijima koji su imali prema Agrokoru potraživanja i na taj pomogao vladi. Konkretno koliko je HANZI platio starih potraživanja? Zbog čega tako evidentno kupuje medije kako bi vlada mogla kontrolirati što se u medijima objavljuje - pitao je SDP-ov Gordan Maras.

Komentara 18

Avatar Becarina
Becarina
13:59 19.10.2017.

Most stiti SDP, zato je i osnovan. Gordan Maras (SDP) bio je ministar poduzetništva i obrta u 12. Vladi Republike Hrvatske te je sudjelovao u izradi gospodarskog programa Kukuriku koalicije, a u prošlom sazivu Hrvatskog sabora bio je saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za financije i državni proracun.Bio i u nadzornom odgoru banke za obnovu i razvoj, u njegovo vrijeme Todoric dobio najvise novaca

KO
koraknaprijed
12:33 19.10.2017.

MOST je najvća prevara u povijeti Hrvatske,ako već kreće istraga kako bi bilo da iztraže vas?

JA
Jania
11:59 19.10.2017.

Krkan Grmoja nikako da shvati načelo trodiobe vlasti i da Sabor ne smije utjecati na rad DORH-a. Osim toga, ako ga ne zanimaju financijski izvještaji, o čemu bi onda palamudio na beskonačnim sastancima istražnog povjerenstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije