Erdutsko vinogorje

Grožđe odlično rodilo, bit će rekordna berba

vino
M. Mrkonjić/Pixsell
19.08.2011.
u 12:25

Vino se ne pravi u podrumu nego u vinogradu, samo se od dobrog grožđa može napraviti dobro vino, a ova je godina odlična, kaže Osječanin Mladen Siber

Nakon prošlogodišnje katastrofe, vinogradari i vinari ove godine napokon zadovoljno trljaju ruke. Očekuje se rekordna berba, odnosno ponavljanje 2000. i proizvodnja vina izvanredne kvalitete.

Vinogradari i zubari

– Vino se ne pravi u podrumu. Vino nastaje u vinogradu. Samo se od dobrog grožđa može napraviti dobro vino, a ova je godina odlična – kaže Osječanin dr. Mladen Siber koji u Erdutu ima 10.000 hektara vinograda u kojemu uzgaja samo “kraljeve” vina, cabernet sauvignon i sauvignon blanc. Inače stomatolog, sa suprugom je Dušicom, također stomatologinjom, tadašnjih pet hektara vinograda zasadio 2003. kada su i osnovali Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Članovima su OPG-a i sinovi Josip i Stjepan koji su krenuli stopama roditelja. Naime i oni su se našli u medicini, odnosno stomatologiji.

– Svi vinogradi i zubari! – smije se dr. Siber čiji OPG s 35.000 trsova ove godine planira imati 100 tona uroda od čega će većina grožđa biti prodana Erdutskoj vinariji, a manjim dijelom će sami proizvesti vino koje je još 2009. Zavod za vinarstvo proglasio vrhunskim. Lani su na Vinoviti također dobili zlatnu medalju za kvalitetu. Ujedno, njihovu je etiketu, rađenu u suradnji s osječkim studiom MIT, najboljom proglasila Hrvatska gospodarska komora.

Na naš upit je li, iz zubarskog kuta, bolje bijelo ili crno vino, smije se i uzvraća – bijelo, no naglašava, konzumiranje vina ovisi o konzumiranju hrane. Uz crveno meso ide crveno vino.

– Počeli smo raditi iz ljubavi. Nisam ni znao koliki je to posao – opisuje početke čovjek čiji je otac imao mali vinograd u Baranji. On se ipak odlučio vinograde zasaditi na erdutskih idealnih 250 metara nadmorske visine gdje je broj sunčanih dana istovjetan onima u Dubrovniku! Berbu, dodaje, planira početi oko 1. rujna i već sada ga brine zapošljavanje sezonaca. Naime, sve se sezonce mora prijaviti i to onda znači njihovo brisanje sa Zavoda na određeno vrijeme pa je teže pronaći radnu snagu.

Traže 200 sezonaca

Oko 200 sezonaca na mjesec i pol dana trebat će i Erdutska vinarija koja ima zasađenih 500 hektara vinograda i kapacitet od šest milijuna litara vina.

– Za razliku od lani kada smo imali sve nedaće - od truleži, slabe berbe, leda, ove godine očekujemo rekordnu berbu. Prvog rujna krećemo u probnu berbu stolnih sorti, a onda i chardonnaya po kojoj je Erdut poznat te graševine koja čini 75 posto proizvodnje – kaže glavni enolog Slobodan Čapin.

Ključne riječi

Komentara 6

DH
dalibor.hren
12:45 19.08.2011.

Pri nama v Zagorju je sejedno: dva grozda, vreća šećera i 500 litri vode...

MO
moshmislit
14:20 19.08.2011.

haha...no, zagorci imaju sve bolje i bolje vino

OB
-obrisani-
19:59 20.08.2011.

nemojte po Zagorcima,postali su dobri vinogradari i vinari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije