HAAG

Haag optužuje Merčepa i proces prepušta Hrvatskoj

28.05.2004.
u 00:00

U optužnici se navodno spominje slučaj Pakračke Poljane, Gospića i Vukovara 1991.

Haaško će tužiteljstvo uskoro objaviti i optužnicu protiv Tomislava Merčepa, a prema neslužbenim najavama, i taj će proces biti prepušten Hrvatskoj! Zasad nema informacija na što će se sve odnositi haaška optužnica protiv Merčepa, no spominje se slučaj Pakračke Poljane, Gospića te događaji u Vukovaru 1991. godine. Merčep u Hrvatskoj nikad nije procesuiran, a već se godinama o njemu piše i veže ga se za slučajeve ratnih zločina. Merčep je u intervjuima koje je davao ovoga proljeća najavljivao da će otići u Haag, ako bude optužen.

Dva suđenja kao test

Riječ je o praktično gotovoj stvari, doznajemo među haaškim odvjetnicima, iako zasad službenih najava nema, a tu je optužnicu spomenuo Vladimir Šeks, predsjednik Sabora. Dakle, prvi test za Hrvatsku i hrvatsko pravosuđe bit će dva suđenja, jedno generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, a drugo Merčepu. Ako ta dva procesa, koja će se pažljivo pratiti, budu tekla normalno, moguće je da Haag prepusti Hrvatskoj i suđenje drugoj dvojici generala, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku! No, odluka o prepuštanju predmeta Markač - Čermak Hrvatskoj ovisit će i o tome hoće li se u međuvremenu pojaviti general Ante Gotovina, koji je u bijegu od srpnja 2001. godine.

Ako se Gotovina preda ili bude uhićen, proces njemu bio bi objedinjen sa suđenjem Markaču i Čermaku, jer riječ je o optužnici koja obuhvaća zločine nakon Oluje. U tom slučaju, nema izgleda da Haag taj proces prepusti Hrvatskoj, ocjenjuje se među haaškim odvjetnicima. Jer, riječ je o važnom optuženiku, visokopozicioniranom u Domovinskom ratu, zapovjedniku južnog sektora u Oluji. Osim toga, zbog Gotovine je u Hrvatskoj prije tri godine bilo vrlo burno.

Kaznena prijava iz 1991.

Protiv Tomislava Merčepa policija je 1991. godine podnijela kaznenu prijavu, zajedno s drugim osumnjičenicima, za zločine u Pakračkoj Poljani. Međutim, zagrebački tužitelji tvrde da nisu našli dovoljno dokaza protiv samoga Merčepa, iako je on bio zapovjednik policijske postrojbe čiji su članovi bili osumnjičeni. Tako protiv Merčepa nije ni zatražena istraga. Do istrage nije došlo ni nakon što je Merčep preko noći 1991. godine bio praktično deportiran u Zagreb iz Vukovara, gdje je bio sekretar za narodnu obranu. Merčep je postao savjetnik ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića, a već dugo se spominje da je u Vukovaru likvidirano 20-ak srpskih civila.

SILVANA PERICA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije