NASTAVAK PAKLA U GAZI

Hamas odbacio novi plan primirja: 'Ide previše na ruku Izraelcima i Netanyahuu'

Smoke rises following an Israeli strike on a residential building, in Nuseirat in the central Gaza Strip
Foto: REUTERS TV/REUTERS
1/4
19.08.2024.
u 01:00

Hamas je primio novi prijedlog od posrednika, Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, nakon dvodnevne runde pregovora u Dohi. Ta skupina koja upravlja Gazom smatra da novi prijedlog ide previše na ruku Netanyahuu, koji odbija okončati rat te povući izraelske snage iz Gaze i s granice s Egiptom, što su dva uvjeta koje skupina smatra temeljem bilo kakvog sporazuma

Palestinska skupina Hamas objavila je u nedjelju da je novi prijedlog, kojim su se trebale premostiti razlike između Izraela i te palestinske oružane skupine u vezi primirja u Gazi, preblizu pozicijama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Hamas je to priopćio nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken stigao u Izrael u nastojanju da osigura primirje u Gazi i sporazum o puštanju talaca, čime su se smanjile nade za napretkom u pregovorima.

Hamas je primio novi prijedlog od posrednika, Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, nakon dvodnevne runde pregovora u Dohi. Ta skupina koja upravlja Gazom smatra da novi prijedlog ide previše na ruku Netanyahuu, koji odbija okončati rat te povući izraelske snage iz Gaze i s granice s Egiptom, što su dva uvjeta koje skupina smatra temeljem bilo kakvog sporazuma.

"Držimo Netanyahua u cijelosti odgovornim za ometanje posredničkih napora i za odgađanje sporazuma te odgovornim za živote zatvorenika koji su kao i svi naši ljudi izloženi jednakoj opasnosti zbog agresije i sustavnog ciljanja svih aspekata života u Pojasu Gaze", rekao je Hamas. "Pozivamo posrednike da nastave sa svojim dužnostima i primoraju okupaciju (Izrael) da primijeni ono što je dogovoreno", priopćio je Hamas.

Netanyahu je ranije u nedjelju pozvao da se "usmjeri pritisak na Hamas" i osudio njihovo "tvrdoglavo odbijanje" sporazuma o primirju u Pojasu Gaze. "Hamas ustraje u svom odbijanju i nije poslao ni predstavnika na pregovore u Dohi. Zato pritisak treba usmjeriti prema Hamasu i (njegovom vođi Jahji) Sinvaru, a ne prema izraelskoj vladi", rekao je Netanyahu, priopćio je njegov ured. 

VEZANI ČLANCI:

"Snažan vojni pritisak i snažan diplomatski pritisak jedini su načini da se oslobode naši taoci", naglasio je na početku sjednice vlade. Netanyahu će u ponedjeljak ujutro u Jeruzalemu primiti Blinkena koji dolazi u Izrael već deveti put od početka rata 7. listopada.

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Smoke rises following an Israeli strike on a residential building, in Nuseirat in the central Gaza Strip
1/16
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije