Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZIMAJU MOBIL LEASING

Hanfa Novoj ljubljanskoj banci odobrila povratak na hrvatsko tržište

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Davor Puklavec/PIXSELL
28.06.2024.
u 13:53

Hanfa je donijela navedenu odluku nakon analize financijskog stanja i primjerenosti namjeravanog stjecatelja, uzimajući u obzir sve relevantne zakonske kriterije. Pritom je procijenila da Nova Ljubljanska banka ispunjava sve uvjete za stjecanje prema Zakonu o leasingu te da nema opravdanih razloga za sumnju u vezi s pranjem novca ili financiranjem terorizma.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) odobrila je Novoj ljubljanskoj banci (NLB) preuzimanje tvrtke Mobil Leasing. Kako navode, odobrava im se neizravno stjecanje kvalificiranog udjela u leasing društvu Mobil Leasing, u visini od 100 % udjela u temeljnom kapitalu i glasačkim pravima. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je odluku kojom se društvu Nova Ljubljanska banka iz Republike Slovenije odobrava neizravno stjecanje kvalificiranog udjela u leasing društvu Mobil Leasing, u visini od 100 % udjela u temeljnom kapitalu i glasačkim pravima. Riječ je o društvu koje prema imovini zauzima 3,3 % hrvatskog leasing tržišta s aktivnih 3.500 ugovora o financiranju vozila.

Rješenje o suglasnosti donijeto je na sjednici Upravnog vijeća održanoj 28. lipnja 2024., na temelju članka 15. točke 3. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga te članka 16. stavka 1. Zakona o leasingu. Zahtjev za neizravno stjecanje posljedica je prethodne odluke Nove Ljubljanske banke da u studenome 2023. zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvoj i društvom Biser Holdings Limited započne postupak kupoprodaje slovenskog društva SLS Holdco, koje posjeduje 100 % udjela u društvu Summit Leasing Slovenija, inače vlasniku Mobil Leasinga u Hrvatskoj. 

Hanfa je donijela navedenu odluku nakon analize financijskog stanja i primjerenosti namjeravanog stjecatelja, uzimajući u obzir sve relevantne zakonske kriterije. Pritom je procijenila da Nova Ljubljanska banka ispunjava sve uvjete za stjecanje prema Zakonu o leasingu te da nema opravdanih razloga za sumnju u vezi s pranjem novca ili financiranjem terorizma. 

Isto tako, u kontekstu informacija kojima Hanfa raspolaže, a u vezi s postupcima koji se vode oko prenesene devizne štednje između društava Ljubljanska banka i Nova Ljubljanska banka s jedne te društava Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb s druge strane, Hanfa smatra da, s obzirom na regulatorni okvir i činjenicu da je riječ o stjecanju kvalificiranog udjela društva koje se bavi poslovima leasinga, a ne prikupljanjem depozita građana, doneseno rješenje za navedene postupke nije relevantno.

Nova Ljubljanska banka dužna je Hanfi dostaviti mišljenje ili suglasnost drugog nadležnog tijela iz Republike Hrvatske, druge države članice ili treće države odnosno informacije o postupcima i ishodima tih postupaka u vezi s njegovom procjenom, kao i odustancima od njih, a koje bi mogle utjecati na promjenu uvjeta na temelju kojih je Hanfina suglasnost izdana, najkasnije u roku od osam dana od njihova primitka", navodi se u priopćenju.

O mogućem povratku Nove Ljubljanske banke nedavno je pisala za Večernji list novinarka Valentina Weisner navodeći kako Nova ljubljanska banka nije isplatila hrvatskim bankama ni sav dug po presudama koje je već izgubila.

VIDEO Golema rupa progutala nogometno igralište: 'Izgleda kao da je eksplodirala bomba'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije