SUČELILI SE TRUMP I HARRIS

Večernjakova analitičarka o turbulentnoj debati: Pali su i žešći šamari

Harris-Trump presidential debate hosted by ABC in Philadelphia, Pennsylvania
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
1/10
11.09.2024.
u 05:39

Kamala Harris i Donald Trump sučelili su se sami, bez publike. Debata je, s obzirom na ono što smo navikli posljednjih godina, bila žestoka, ali relativno pristojna

Debata se održala u kontekstu vrlo tijesne i potpuno izjednačene utrke između dvoje kandidata. Na dan debate JD Vance i Trumpovi agitatori, poput Elona Muska, širili su suludu dezinformaciju kako imigranti s Haitija u Ohiu jedu kućne ljubimce. Mnogi su to protumačili kako Trump i ekipa mute vodu glupostima na dan debate.

Kamala Harris i Donald Trump sučelili su se sami, bez publike. Debata je, s obzirom na ono što smo navikli posljednjih godina, bila žestoka, ali relativno pristojna. Donald Trump je ponovno govorio sve i svašta, ali je vjerojatno moglo i gore. Sučelili su se oko ekonomije, imigracije, pobačaja, bušenja nafte, pitanja mirnog prijenosa vlasti, pitanje istine i priznavanja rezultata izbora, Izraela, Gaze, Ukrajine, Afganistana, rase, klimatskih promjena ...

Kamala Harris odmah je krenula u napad pa je Trump veći dio debate bio u defenzivi. Neprestano se vraćao na pitanje imigracije i plasirao je niz bizarnih laži, poput one da je cijelom svijetu pala stopa kriminala, osim u Americi u koju je Kamala Harris uvezla sve te kriminalce. Zaprijetio je i da će provesti masovnu deportaciju imigranata. Trump je izrekao još cijeli niz bizarnosti, poput one da Tim Walz podržava pobačaj u 9. mjesecu trudnoće ili nakon što se beba rodi, a ponovio je i notornu laž o imigrantima koji jedu kućne ljubimce, na što je čak i voditelj reagirao. Ponovio je i da nije izgubio izbore. Trump se stalno vraćao na Bidena, a rekao je i da Joe Biden mrzi Kamalu Harris, što će sigurno odjeknuti u medijima sljedećih dana.  

Harris-Trump presidential debate hosted by ABC in Philadelphia, Pennsylvania
1/9

Kamala Harris je s druge strane bila dobro pripremljena, baratala je informacijama i brojkama i poslala je svoje poruke. Izrazi njezina lica i spontane reakcije na Trumpove izjave, ovjekovječit će se u memovima. Pred kraj debate pali su i malo žešći verbalni šamari. Kamala Harris rekla je Trumpu da mu se svjetski lideri smiju i da je on jedna sramota, a on je njoj dobacio: „Tišina!“ Zanimljivo je da se Trump cijelu debatu Kamali Harris obraćao s "ona" i nije niti jedanput spomenuo njezino ime.  

Ukratko, Kamala Harris je jako dobro odradila posao. Bila je uvjerljiva, autentična, jako dobro pripremljena i prijemčiva. Ovo je vjerojatno njezin najbolji javni nastup u ulozi demokratske kandidatkinje. S druge strane, Trump je bio dosljedan sebi i svom stilu, ali lošije pripremljen od nje. Uglavnom se uspio iskontrolirati i u maniri prekaljenog showmana poslati ključne poruke svojim biračima. U nekim dijelovima debate bio je možda i uvjerljiviji od Kamale Harris. Međutim, Kamala Harris bila je općenito koherentnija,  uvjerljivija i konkretnija. Trump debatom nije puno izgubio, ali Kamala Harris je puno više dobila. Ulozi su za nju bili su veći i ona je svoju priliku iskoristila. Čak je i televizija Fox, apsolutno naklonjena Trumpu, izvijestila da je debata bila izjednačena, što u prijevodu znači da je Kamala Harris rasturila. I kao grand finale, Kamalu Harris sat vremena nakon završetka debate podržala je – Taylor Swift! 1:0 za Kamalu Harris.

Komentara 26

GO
goran2hr
08:30 11.09.2024.

"Kamala Haris rasturila"?! Po čemu? Iznijeli su svoje stavove i argumente, koje novinarka navijački tumači. I onda gle čuda, sve što kaže Trup je laž, a Kamala divani sve lijepo i kako baš je.... Čime je to Kamala dobrim zadužila Hrvate, pa da joj se toliko treba ulizivati? Čitao sam jutros kako to u svojim vijestima na engleskom tumače Indijci, pa vele kako je u debati Trump izdominirao Kamalu.

ZS
ZNA SE
07:14 11.09.2024.

Podrška Trumpu!!

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
07:49 11.09.2024.

Mirjana ne laži. Koga zanima, ima na YT pa neka ocijeni ovu lakrdiju od teksta. Run Spot, run.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije