kadroviranje

HC bez obrazloženja u jeku godišnjih smijenio devet šefova

Edo Kos (1)
Matija Topolovec/PIXSELL
22.08.2012.
u 10:00

Razriješeni šefovske funkcije smatraju da su smijenjeni radi uhljebljivanja stranačkih ljudi

Uprava Hrvatskih cesta u jeku godišnjih odmora (2. kolovoza) odlučila je smijeniti devet od 14 šefova ispostava tog javnog poduzeća a da razriješenima šefovske funkcije nije obrazložila zašto ih smjenjuje. Riječ je o nižerangiranim šefovima čije funkcije nisu reizborne, za razliku od onih direktora sektora.

Ugovori došli poštom

Šest dana kasnije uprava je raspisala natječaj za nove šefove ispostava u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru, Karlovcu, Sisku, Zagrebu, Varaždinu i Puli, što kod smijenjenih budi sumnju da su natječaji namješteni za točno odabrane, uglavnom stranačke ljude, jer je teško vjerovati da je osmodnevni natječaj zbog godišnjih odmora mogao vidjeti itko drugi. Šefovi koje je uprava odlučila maknuti nisu imali pojma da im se sprema smjena, nego su krajem prvog tjedna kolovoza na kućne adrese počeli dobivati nove ugovore o radu. Najzanimljivije jest to što im je uprava ponudila na potpis ugovore prema kojima bi do odabira novog vodstva ispostava bili vršitelji dužnosti šefova! Takve ugovore, tvrde nam razriješeni šefovi, nitko od odabrane devetorke nije potpisao pa ispada da uprava natječajem traži novu šefovsku ekipu, dok staru zapravo nije uspjela smijeniti. Tek nakon odabira novih šefova, starima bi uprava ponudila ugovore s novim radnim mjestima.

Šefovi ispostava najavljuju da će se nakon godišnjih odmora vratiti na svoja radna mjesta, a pitaju se zašto im nitko nije objasnio prema kojim kriterijima uprave baš njih devetorica nisu zadovoljili za razliku od preostale petorice koji su preživjeli smjenu. Štoviše, tvrde da se u njihovim lokalnim sredinama već barata imenima novih šefova koji će ih zamijeniti te da je uglavnom riječ o stranačkim ljudima Kukuriku koalicije.

– Nakon što je donijela odluku o našem razrješenju, uprava je otišla na godišnji odmor. U pet mjeseci, koliko je na čelu HC-a, predsjednik uprave Edo Kos nije našao vremena porazgovarati ni s jednim šefom ispostave, upoznati se s našim radom, rezultatima, problemima – rekao nam je jedan od šefova (podaci poznati redakciji).

Smijenjene boli i to što su prije godišnjih odmora izradili i raspisali natječaje za novi investicijski ciklus, a sad se spremaju dovesti nove ljude koji će doći na gotov posao.

Zatražili mandate

U HC-u pak tvrde da su dolaskom nove uprave još u ožujku najavili svim direktorima i šefovima ispostava da će promatrati njihov rad te su zatražili na raspolaganje njihove mandate. Šefovima je, nastavljaju, tada rečeno da se od njih očekuje dobra komunikacija s lokalnom samoupravom, a oni koji nisu u tome zadovoljili dobili su nove ugovore za vršitelje dužnosti.

– Provedbom natječaja i testiranja utvrdit će se jesu li kandidati zadovoljili naše uvjete ili će u nekim ispostavama posao šefa i dalje obavljati vršitelji dužnosti – poručili su iz HC-a.

Komentara 17

RO
rogstrug
10:08 22.08.2012.

Sve transparentno...sigurno će za godinu dvije raspisati javni natječaj za nove ljude iako ovi "rade"...

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:31 22.08.2012.

Ako su se u Hrvatskim cestama stvarno se dešavali toliki slučajevi pljačke novca poreznih obveznika onda svakako treba smijeniti sve koji su se u tako nešto upustili ali i one koji su to mirno gledali. I šutjeli. U krajnoj linijii rukovodeći kadar koji mirno gleda kako se pored njega ili preko njega pljačka nije potreban nikome. Rukovodioci trebaju štititi interese firme i osnivača, to što svi nisu sudjelovali već samo gledali sa strane ne znači da bi ih trebalo zadržati. Novi kadar može biti još gori. Tada i njih treba smijeniti dok netko vrijedan ne dođe na položaj. Treba se uvijek nadati tome.

VE
velikazmija
13:06 22.08.2012.

koji je doktorat v doktorica položila ono -- pa to je partijski doktorat to svi imaju dsz i ono --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije